Speed-koken

Ik zag een reusachtige bakslede met daarin een krokant gebraden speenvarkentje. Zijn bronzen zwoerd zag er uit om op te vreten, zijn staartje krulde van tevredenheid over de zorg waarmee hij in de keuken was omringd en in zijn guitige snoetje stak een glanzige rode appel. In zijn kielzog nam hij een schaal met wel honderd kleine torentjes van de smeuïgste aardappelpuree mee, even gegratineerd voor een knapperig bruin korstje. Vervolgens kwam er een taart voorbij met wel drie verdiepingen. De taart was vakkundig versierd met een dekentje van blanke marsepein en toefjes mokka-, advocaat- en pistachecrème. Eromheen lag een krans van handgemaakte suikerroosjes.

Toen ik mijn ogen opende liep het tegen half zeven en hadden mijn kinderen zich uitgehongerd op de fruitschaal gestort. Zes lege bananenschillen keken me beschuldigend aan. Om acht uur had ik een deadline, de vader van de aapjes was in geen velden of wegen te bekennen en bij opening gaapte de koelkast verveeld terug. Hij had weinig meer te koelen dan een doos eieren, een onsje vleeswaar, een voorheen verse krop botersla en een eeuwig houdbaar pakje schapenfeta.

De realiteit drong zich rücksichtslos aan mij op: echt koken is een luxe. Doordeweeks alleen weggelegd voor de gelukkigen onder ons, voor de meerderheid een ontspannende invulling van de zondagmiddag. De meeste dagen zijn we aangewezen op een heel andere tak van sport: speed-koken.

Terwijl ik de kinderen in een warm bad stopte, reanimeerde ik de verlepte sla door hem een koud bad te geven. Ik liet de gootsteen vol water lopen, gooide er een handvol ijsblokjes in, rukte met een draaiende beweging de stronk van de blaadjes en liet ze vijf minuten in het ijswater liggen. Intussen flanste ik van de rest van de koelkastinhoud een frittata.

Voor 2 volwassenen of een ouder met 2 kinderen:

4 eieren

2 theelepels wittewijnazijn

1 eetlepel yoghurt

3 eetlepels olijfolie

1 krop sla, gewassen en gedroogd

100 chorizo (of ham), in reepjes

100 g feta

Verhit de ovengrill. Klop de eieren los met zout en versgemalen peper. Klop in een slakom een dressing van azijn, yoghurt, 2 eetlepels olie en zout en peper en leg de sla er bovenop. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de chorizo 1 minuut. Schenk de losgeklopte eieren in de pan. Til de pan schuin omhoog en maak een draaiende beweging zodat het ei zich gelijkmatig verspreid. Verkruimel er na 3 minuten de feta boven en schuif de omelet even onder de grill. Na een paar minuten is het ei gaar en de kaas een beetje gesmolten. Snijd de frittata in punten en hussel de dressing door de salade.

Een speed-koker? Wat maak je als je haast hebt en wel fatsoenlijk wilt eten? Praat mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil