Software ruilen met je stam

Het nieuwe fileshare-programma Tribler is door Delftse onderzoekers gemaakt voor wetenschappelijk gebruik. 'Maar wij gaan niet voor politieagent spelen.'

Het vijfde seizoen van 24 is op tv voorlopig alleen in de Verenigde Staten te zien, maar via peer-to-peer programma's kijken mensen in de hele wereld mee naar de avonturen van Jack Bauer. Foto Fox scene uit de tv-serie "24" FOTO: Fox Kiefer Sutherland

Nederlandse wetenschappers hebben nieuwe gratis software op het net gezet waarmee je heel snel muziek en films kan ruilen. Tribler, ontwikkeld op de Technische Universiteit Delft, is een variant op populaire programma's als Bittorrent en Kazaa.

Het programma is product ván en instrument vóór wetenschappelijk onderzoek, maar je kunt er ook gewoon bestanden mee downloaden en beschikbaar stellen: software, video en muziek.

Bittorrent dankt in Nederland zijn populariteit deels aan het aanbod van Amerikaanse televisieseries die hier nog niet op de Nederlandse zenders te zien zijn. Zo was afgelopen jaar via het ruilprogramma de serie Rome al te zien voordat hij op de BBC en Canvas kwam. Voor de liefhebber is nu ook al de vijfde reeks van 24 te downloaden. Het downloaden van dit soort bestanden is niet illegaal, het aanbieden van deze bestanden wel.

In Tribler zijn verschillende verbeteringen aangebracht ten opzichte van Bittorrent. Zo kunnen gebruikers gemeenschappen vormen, waarbij ze elkaar aanbevelingen doen en elkaar kunnen helpen sneller te downloaden.

Tribler is ontwikkeld door een groep Nederlandse ict-experts die werd gecoördineerd door Johan Pouwelse van de faculteit Elektrotechniek, wiskunde en informatica aan de TU Delft. Pouwelse: 'Bij Tribler draait het niet om computertjes, maar om mensen die elkaar helpen en tips geven.' Vandaar de naam van de software, waarin het woord tribe, stam, is verstopt.

Waarom houdt een universiteit zich hiermee bezig? Op het eerste gezicht lijkt Tribler op een ondeugende studentenstunt die illegaal downloaden alleen maar makkelijker maakt. Pouwelse bestrijdt dat.

In de eerste plaats is het peer-to-peer verkeer - het ruilen tussen gebruikers onderling - volgens Pouwelse inmiddels het belangrijkste verschijnsel op internet, goed voor bijna 70 procent van het internetverkeer. 'Het is een belangrijk studieobject. Wij gebruiken een aantal instrumenten, waaronder Tribler, om daar patronen in te ontdekken. Verder is peer-to-peer een belangrijke technologie waar wij aan bijdragen door dit product te ontwikkelen. Wij zijn internationaal de grootste universitaire groep die zich met peer-to-peer bezighoudt.'

In eerdere publicaties op internet is de indruk gewekt dat Tribler zou zijn beveiligd tegen illegale uitwisseling. Dat is niet zo. Wel krijgt iedere gebruiker bij installatie een identificatienummer, maar dit dient het onderzoek van Pouwelse en de zijnen. Het nummer dient niet voor de opsporing. 'Wij zijn tegen misbruik, maar we gaan niet voor politieagent spelen', zegt Pouwelse.

Tribler biedt, door de snelheid van het downloaden, kansen aan omroepen en filmstudio's. Omroepen stichten de laatste jaren veel themakanalen die uitzenden via internet. De VPRO is daarmee ooit begonnen.

Erwin Blom, chef van de website van de VPRO: 'Voor elke kijker moet je de hele datastroom opnieuw versturen. Dat betekent dat elke extra kijker in feite een kostenpost is. Tijdens de Olympische Spelen hebben de webuitzendingen de NOS handenvol geld gekost.'

Tribler kan dat helpen voorkomen, doordat de kijkers van elkaar downloaden en niet van de oorspronkelijke bron. De Publieke Omroep heeft vrijdag bekendgemaakt met Tribler te gaan experimenteren.

De downloadsnelheden die Tribler haalt, maken in een volgende versie van het programma live televisie in hoge kwaliteit mogelijk. Pouwelse: 'We willen de infrastructuur van Uitzendinggemist, die miljoenen euro's kost, vervangen door iets beters.'

www.tribler.org

Software te downloaden bij

    • Herbert Blankesteijn