Sjarapova en Federer triomferen in woestijn

Voor de derde keer op rij heeft Roger Federer het tennistoernooi van Indian Wells gewonnen. In de eindstrijd bedwong de nummer één van de wereld de Amerikaan James Blake met 7-5, 6-3, 6-0 in een uur en 42 minuten. De 24-jarige Zwitser kwam daarmee op 36 toernooizeges. Blake had in de halve finale verrassend gewonnen van de Spaanse favoriet Rafael Nadal, de enige speler die Federer dit jaar in een officiële wedstrijd versloeg.

Bij de vrouwen won Maria Sjarapova na driekwart jaar eindelijk weer een titel. De achttienjarige Russische had in de finale in Indian Wells weinig te duchten van haar landgenote Jelena Dementjeva, 6-1, 6-2. De voorlaatste toernooizege van Sjarapova was in juni vorig jaar op het gras van Birmingham.

Het was de elfde titel in de carrière van Sjarapova, die op de wereldranglijst als vijfde is geklasseerd. De Française Amélie Mauresmo neemt op de computerlijst vandaag de leiding over van Kim Clijsters. Beide speelsters kwamen de afgelopen week niet in actie in de Californische woestijn. Clijsters won het toernooi vorig jaar, maar kon door een blessure haar titel niet verdedigen. Daardoor verloor de Belgische veel punten. Mauresmo was al eerder beste van de wereld.

Ook Sjarapova nam de eerste positie van de ranglijst al eens in, vorig jaar augustus. Sindsdien werkte ze vele goede wedstrijden af in haar befaamde fanatieke spelstijl, maar ze verliet geen enkel toernooi ongeslagen. Ook al omdat ze lange tijd werd gehinderd door blessures. Voor een tennisspeelster die het winnen bijkans tot levensdoel heeft verheven moet ze een moeilijke tijd hebben doorgemaakt. 'Ik heb er de afgelopen maanden hard voor gewerkt om weer fit te worden. Momenten als deze zijn juist zo mooi omdat je daar dan weer aan terugdenkt. Niet veel mensen weten het, maar ik heb echt een paar keer flink in de put gezeten. Het is ongelooflijk frustrerend om steeds weer met blessures te worden geconfronteerd. Telkens als ik dacht enigszins op niveau te zijn, kreeg ik een terugslag', zei ze na de eenzijdige finale in Indian Wells, waarin ze zeven keer door de service van haar tegenstander brak. De harde wind die over de baan blies maakte het duel er niet beter op.

Sjarapova paste zich beter aan dan Dementjeva, die in de halve finale de als eerste geplaatste Belgische Justine Henin-Hardenne na een marathon van bijna drie uur had verslagen. Sjarapova ontdeed zich van Martina Hingis en maakte haar reputatie in finales waar. Als ze tot de laatste dag van het toernooi aanwezig is, wint ze bijna altijd. Ze zegevierde in elf van de dertien finales, waaronder die van Wimbledon in 2004.