'Schade door lenzen'

Oogartsen krijgen steeds vaker te maken met patiënten die lijden aan hoornvliesontsteking doordat ze niet passende of te lang dezelfdecontactlenzen dragen .

Dit meldt het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), waar bijna 600 oogartsen lid van zijn. Vanaf vandaag brengt het NOG alle klachten hierover in kaart om zijn vermoedens te kunnen onderbouwen. Oogartsen schrijven de klachten toe aan de vrije verkoop van contactlenzen in supermarkten en drogisterijen, waarbij voorlichting ontbreekt. Het zou met name gaan om mensen die wegwerplenzen dragen.

Dr. L. Remeijer, hoofd van de hoornvliesafdeling van het Oogziekenhuis Rotterdam, onderschrijft de bevindingen van het NOG. 'In drie jaar hadden we 167 hoornvliespatiënten, van wie tweederde verkeerde contactlenzen droeg. Bij supermarktlenzen ontbreekt elke controle, terwijl het toch echt gaat om een medical device', zegt zij. 'Er zitten zelfs geen bijsluiters bij.'