Retour Den Haag-Brussel

Lux Voor

Het moet allemaal anders in de politiek, vinden twintig jonge leden van de PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Ze verenigden zich in de beweging 'Lux Voor'. Niet links, niet rechts maar wel progressief, zeggen ze zelf. Joop Hazenberg (29), ooit medewerker van afgetreden VVD-aanvoerder Jozias van Aartsen, is een van de oprichters.

Foto Bas Czerwinski 18-03-2006, ROTTERDAM. JOVD CONGRES IN HET HILTON HOTEL IN ROTTERDAM. FOTO BAS CZERWINSKI Politiek Jongeren CZERWINSKI, BAS

'De scheidslijnen tussen de huidige partijen zijn niet echt meer', vindt Hazenberg. 'Dit bestel heeft zichzelf overleefd. De strijd zit nu veel meer tussen de conservatieven en progressieven binnen de partijen. Wouter Bos wil wel vooruit, maar is gebonden door de mastodonten in zijn partij. Bij de VVD hebben we de discussie tussen Wiegel en Hirsi Ali. Er is een generatieconflict.' Lux Voor is ervoor dat 'de rechten van het individu' centraal staan. Ze willen geen starre verzorgingsstaat, maar een civil society zonder 'verstikkende verkokering.'

Dat wil toch iedereen? Hazenberg: 'Maar de oude partijen kunnen niet de keuzes maken die nodig zijn, omdat ze zoveel interne strijd hebben.'

Lux Voor wil geen eigen partij oprichten. 'Dan doen we alleen maar mee aan de versnippering van de politiek.' Of het initiatief kansrijk is, hangt volgens Hazenberg af van de 'massa' die de beweging krijgt. 'Daarmee kunnen we druk leggen op de politiek. We staan aan het begin van een paradigmawisseling. Dat kan jaren duren.' (DS)

Geen carbonpapier

'Ik hoop dat er veel 'pennen' in de zaal zitten en weinig 'carbonpapier', zegt kandidaat-lijsttrekker Mark Rutte in een videoboodschap tegen de jongeren van de VVD. Motto van het congres van de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD), afgelopen zaterdag in het Rotterdamse Hilton-hotel, is 'Master of your own destiny'. Volgens Rutte zijn 'pennen' mensen die hun eigen lot bepalen. 'Carbonpapier' staat voor mensen die afhankelijk zijn van anderen.

Mochten de pennen in het Hilton naast het carbonpapier zitten, dan moeten ze die volgens Rutte aanstoten en ervan overtuigen dat het beter is om ook pen te worden.

Rutte meldde zich op 9 maart als kandidaat-lijsttrekker voor de Tweede-Kamerverkiezingen in 2007. Hij werd meteen vergeleken met Ed Nijpels die de VVD in 1982 met de leus 'gewoon jezelf zijn' tien zetels winst bezorgde. Nijpels was vooral onder jongeren populair. Zal Rutte net als Nijpels veel jonge kiezers weten te trekken? De congresgangers noemen Rutte 'toegankelijker' dan de afgetreden Van Aartsen. Ze denken dat zijn 'jonge uitstraling' (Rutte is 39) en 'frisse manier van communiceren' jongeren aanspreekt.

Uit de laatste scholierenverkiezingen, net vóór de gemeenteraadsverkiezingen, blijkt dat de VVD populair is onder schoolgaande jongeren. Met 15,8 procent scoorde de VVD twee procent hoger dan bij de officiële verkiezingen. Doorgaans zijn scholierenverkiezingen een uitvergroting van de uitslag bij gewone verkiezingen. De populariteit van de VVD onder jongeren is nog duidelijker in de categorie 18- tot 30-jarigen. In een peiling van Maurice de Hond scoorden de liberalen in die groep met 17 procent bijna net zo goed als de nu zo succesvolle PvdA. (WH)

Uit de fractie gezet

'De IND/DEM Groep is gisteren gereconstrueerd' heet het eufemistisch in het persbericht dat de in Europees Parlement samenwerkende fractie van ChristenUnie en SGP afgelopen donderdag uitgaf. De werkelijkheid is dat de vier Italiaanse europarlementariërs van de Lega Nord uit het samenwerkingsverband zijn gezet. Aanleiding was het optreden van Lega Nord-minister Calderoni die vorige maand met een T-shirt rondliep waarop een omstreden Deense spotprent stond.

Maar het ene schisma roept het andere op. Dus ook de Liga van Poolse families met zeven vertegenwoordigers besloot uit de fractie te stappen. De twee Nederlandse mannenbroeders zitten nu nog met twintig anderen in de fractie Onafhankelijkheid en Democratie. Niet veel, afgemeten aan de 732 leden die het Europees Parlement in totaal telt. Maar de Nederlandse politici van ChristenUnie en SGP zijn niet anders gewend. (MK)

Aldus...

'It is indeed quite hectic in merger country'. (Europees commissaris voor Mededinging, Neelie Kroes, afgelopen woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg.)

'Ik realiseer mij dat hij mijn zevende fractievoorzitter is sinds ik in 1982 in de Kamer kwam. Zou ik de tiende halen?' (Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) over Willibrord van Beek, op de website van de Tweede Kamer)

Kaasstolp in India

Zes fractievoorzitters zijn op werkbezoek in India, gevolgd door veertien journalisten.

Terwijl in Nederland de Kamerdebatten deze week gewoon doorgaan, zijn de fractievoorzitters van zes fracties deze week met elkaar op reis in India. Afgelopen zaterdag vertrokken Verhagen (CDA), Bos (PvdA), Halsema (GroenLinks), Rouvoet (ChristenUnie) Van der Laan (D66) en Van Beek (VVD) vanaf Schiphol voor een weekje 'booming' India. De leiding bij de missie is in handen van Kamervoorzitter Frans Weisglas en zijn team. In India reist de ambassadeur, Eric Niehe ('Nee, niet de broer van, hij is mijn broer, ik ben 2,5 jaar ouder'), met de delegatie mee. Op het programma staan onder meer de steden New Delhi, Bangalore en Calcutta. Doel van de missie is om de kennis van de Indiase maatschappij te vergroten en de achtergronden van het economisch succes van India te doorgronden.

Maar het echte doel is vooral om elkaar wat beter te leren kennen. Zulke reizen, die traditioneel een keer in een zittingsperiode worden gemaakt, worden dan ook goed gevolgd door de parlementaire pers. De zes fractievoorzitters worden permanent in de gaten gehouden door maar liefst veertien parlementaire journalisten. Zo vlak na de gemeenteraadsverkiezingen en ruim een jaar voor de Kamerverkiezingen kán deze reis erg belangrijk zijn voor de onderlinge verhoudingen.

Ieder gesprek tussen Bos en Halsema of tussen Verhagen en Van Beek wordt meteen 'geïnterpreteerd' als voorbode van een mogelijke kabinetsformatie. Gaat Bos over links? Wordt het Balkenende III of toch paars? De spreekwoordelijke Haagse kaasstolp is daarmee deze week in zijn geheel in India terechtgekomen.

De fractievoorzitters zijn hun reis rustig begonnen. Alleen André Rouvoet was op zondag vroeg opgestaan, hij wilde een kerkdienst bijwonen. Verder stond de zondag in het teken van toeristische uitstapjes. Een bezoekje aan het Rode Fort in Delhi, het huis waar Mahatma Gandhi werd vermoord en het rode broertje van de Taj Mahal, de tombe van Humayun. Vandaag staat een bezoek aan de Lok Sabha, het Indiase parlement, gepland. Later deze week volgen bezoeken aan Indiase bedrijven waaronder een callcenter en een vestiging van Philips. (EK)

    • Egbert Kalse
    • van Wilmer Heck
    • Mark Kranenburg