PSV maakt zich vooral druk om volgend seizoen

Steeds meer onrust in Eindhoven buiten het veld.

Ajax nog niet zeker van plaats bij eerste vijf.

Hoe omstreden de play-offs in de eredivisie ook zijn, het systeem heeft de competitie onmiskenbaar spannender gemaakt. Met nog vijf speelronden voor de boeg staat er voor alle ploegen nog wat op het spel, al zijn de kansen voor RBC op handhaving in de eredivisie en voor Vitesse en Roda JC op een UEFA-Cupplaats wel erg theoretisch.

Alleen PSV hoeft zich niet druk te maken om play-offs, omdat de voorsprong van negen punten op nummer twee AZ het kampioenschap vrijwel zeker garandeert. Maar PSV heeft andere zorgen; daar is het onrustig omdat de complete technische staf de club dreigt te verlaten. Hoofdtrainer Guus Hiddink flirt naar het schijnt met Engeland en Rusland om na het WK in een van beide landen bondscoach te worden en zijn assistenten Fred Rutten en René Eijkelkamp worden genoemd als de nieuwe trainers van FC Twente.

Jan Timmer, voorzitter van de raad van commissarissen bij PSV, grijpt de twijfel van Hiddink aan om de druk op zijn persoon op te voeren én vermoedelijk ook om een rekening te vereffenen. De oud-president-directeur van Philips was het twee jaar geleden oneens met de dubbele benoeming van Hiddink tot trainer en technisch directeur en maakte daar in de publiciteit een nummertje van. Zonder succes, want Hiddink won die strijd. Gisteren liet Timmer in De Telegraaf echter weten het zaaien van twijfels door Hiddink onverantwoord te vinden en snel een besluit over zijn toekomst te verlangen.

Het moment waarop Timmer de aanval inzet, lijkt niet toevallig gekozen, want binnenkort vertelt Hiddink het bestuur van PSV of hij zijn lopende contract, dat nog een jaar duurt, afmaakt, dan wel ergens ter wereld bondscoach wordt. Het is goed mogelijk dat Timmer een één-tweetje maakt met het bestuur in een poging op een nette manier van Hiddink af te komen. Ondanks diens successen bestaat met name bij voorzitter Rob Westerhof wrevel over Hiddinks bijbaan als bondscoach van Australië. Een trainer zonder een nevenfunctie zou hem liever zijn.

Het gekissebis in Eindhoven gaat aan de andere clubs voorbij. Feyenoord en AZ zijn in een felle strijd gewikkeld in de tweede plaats. Die lijkt onbelangrijk omdat de voorsprong van beide teams op Ajax, FC Utrecht en FC Groningen groot genoeg is om via de play-offs uitzicht te houden op een plaats in de voorronde van de Champions League. Maar op grond van de huidige ranglijst is een vervelend bijverschijnsel dat de nummer drie van de eredivisie in de play-offs tegen Ajax speelt. En daar zit AZ noch Feyenoord op te wachten. Die worden in dat geval liever tweede om vermoedelijk aan FC Utrecht of eventueel FC Groningen te worden gekoppeld.

Overigens is het sinds gisteren allerminst zeker dat Ajax bij de eerste vijf eindigt en de play-offs voor de Champions League mag spelen. Na de 3-2 nederlaag tegen FC Groningen staat Ajax vierde met nog maar één punt voorsprong op FC Utrecht, drie op FC Groningen en vier op Heerenveen. De onzekerheid in Amsterdam wordt vooral gevoed door de enorme absentielijst. Wie niet geblesseerd is, is wel geschorst, met als gevolg dat gisteren in Groningen drie jeugdspelers opgesteld moesten worden. Een nieuwe tegenvaller voor Ajax was gisteren de rode kaart voor verdediger Thomas Vermaelen.

Voornaamste belager van Ajax lijkt FC Utrecht. De Utrechters spelen degelijk, vooral uit. Dat kan niet van FC Groningen worden gezegd. In het noorden worden alle tegenstanders de stuipen op het lijf gejaagd, daarbuiten is van die branie weinig meer over. FC Utrecht is volwassener, zoals gisteren bleek in Rotterdam waar met Sparta werd afgerekend (1-0). De nederlaag deed Sparta pijn, omdat ADO Den Haag door een gelijkspel (1-1) in punten gelijk is gekomen en Heracles dankzij de 1-0 zege op Willem II een plek is opgeschoven. Op die manier komt voor Sparta de nacompetitie akelig dichtbij.

    • Henk Stouwdam