Prudential niet gediend van overname

Het Britse verzekeringsconcern Prudential wijst een overnamebod van 17 miljard pond (25 miljard euro) van concurrent Aviva, de grootste verzekeraar in het Verenigd Koninkrijk, af. Dat bleek dit weekeinde.

Daarmee lijkt de overnamepoging van Aviva vooralsnog gestrand. Aviva is op dit moment niet van plan de aandeelhouders van Prudential direct te benaderen. Een Aviva-woordvoerder liet weten dat het bedrijf slechts wil vasthouden aan het bod als de raad van bestuur van Prudential zelf de aandeelhouders zou aanbevelen akkoord te gaan. Wel blijft Aviva nadrukkelijk hopen op onderhandelingen met Prudential, ook al lijkt de leiding daarvan hier tot dusverre in het geheel niet warm voor te lopen.

Analisten in de Londense City sluiten niet uit dat intussen ook het Franse verzekeringsbedrijf AXA en twee Amerikaanse verzekeringsgiganten, Prudential Financial en American International Group, zich in de overnamestrijd om het Britse bedrijf zullen mengen. Een andere potentiële kaper op de kust, het Duitse Allianz, heeft laten weten geen interesse te hebben in een overname.

Het bod van Prudential, dat neerkomt op een prijs van 7 pond (10,50 euro) per aandeel en helemaal zou worden bekostigd met een aandelenuitgifte, was volgens beleggers aan de magere kant. De aandelen van Prudential sloten afgelopen vrijdag op een koers van 6,72 pond en zouden vandaag naar verwachting verder in waarde toenemen. Woordvoerders van Aviva sloten niet uit dat het bod in tweede instantie zou kunnen worden verhoogd.

Dit was ook de belangrijkste overweging voor de leiding van Prudential om het bod zaterdag van de hand te wijzen. Het was 'niet in het belang van de aandeelhouders', zo stelde het management van Prudential. Aviva-topman Richard Harvey daarentegen verklaarde dat de combinatie van beide bedrijven 'een dwingende strategische, financiële en operationele logica' heeft. Volgens hem zou een fusie van de bedrijven in totaal 320 miljoen pond per jaar besparen.

In totaal zouden Prudential en Aviva zo'n 350 miljard pond beheren en samen zo'n 50 miljoen klanten hebben, terwijl het nieuwe bedrijf zo'n 80.000 mensen te werk zou stellen. De bedrijven zijn behalve op de Britse markt ook elders in Europa actief, in Azië en de Verenigde Staten. Prudential maakte het afgelopen jaar 1,7 miljard pond (2,5 miljard euro) winst.