Protest Taiwan tegen anti-China president

Taipei. Meer dan 10.000 aanhangers van de Taiwanese oppositie hebben gisteren geprotesteerd tegen president Chen Sui-bian. Ze eisen dat Chen ophoudt met het provoceren van buurland China en afziet van de aankoop van Amerikaanse wapens, waarover China woedend is. De voorzitter van de Nationalistische Partij sprak de menigte voor het presidentiële kantoor toe. Hij riep Chen op om meer energie in de economie te steken en minder in ruzie met China. De relaties van Taiwan met China zijn verslechterd sinds Chen in februari het kantoor voor hereniging sloot. China zag deze stap als een `gevaarlijke provocatie` en een stap richting onafhankelijkheid. Taiwan en China werden van elkaar gescheiden in een burgeroorlog in 1949. Sindsdien zegt China dat Taiwan een afvallige provincie is.