Protest in Minsk na verkiezingen

Meer dan tienduizend Wit-Russen hebben gisteravond in Minsk een demonstratieverbod getrotseerd en geprotesteerd tegen de uitslagen van de presidentsverkiezingen. Volgens peilingen zou de zittende president van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko, de verkiezingen hebben gewonnen met ruim 80 procent van de stemmen. De belangrijkste oppositiekandidaat, Aleksandr Milinkevitsj, zou niet meer dan 6 procent hebben gekregen. De oppositie stelt dat er is gefraudeerd en eist nieuwe verkiezingen.

Minstens tienduizend mensen demonstreerden gisteravond in de sneeuw in Wit-Rusland tegen de uitslag van de verkiezingen. Volgens peilingen heeft de zittende president Aleksandr Loekasjenko gewonnen, volgens de demonstranten is er fraude gepleegd. De oppositieleiders riepen de menigte op morgenavond terug te komen op het Oktoberplein in Minsk. Foto Oleg Klimov Protest demonstration after president election in Minsk. Belarus. 2006 March, 19. Photo by Oleg Klimov. *** Local Caption *** none Klimom, Oleg

Wit-Rusland, dat grenst aan de Europese Unie, wordt sinds 1994 geregeerd door de autoritaire president Loekasjenko. Hij heeft de bewegingsvrijheid van de Wit-Russische oppositie in aanloop naar de verkiezingen ernstig beperkt. Afgelopen weken zijn veel politieke activisten gearresteerd. Een van de presidentskandidaten werd door politie in elkaar geslagen. Sinds het invoeren van een anti-lasterwet is het in Wit-Rusland strafbaar om op te roepen tot protest en om informatie te verspreiden die het landsbelang kan schaden. Overtreders van de wet kunnen drie jaar gevangenisstraf krijgen.

De demonstranten scandeerden gisteravond de leus 'leve Wit-Rusland' en de naam van oppositieleider Milinkevitsj. Deze kwam het plein op met in zijn handen een grote bos anjers. 'We hebben de angst overwonnen', zei hij tegen de demonstranten.

Eerder op de dag al noemde Milinkevitsj de verkiezingen ongeldig. 'Deze verkiezingen zullen noch door ons, noch door de democratische landen worden erkend.' De reactie van de ruim vierhonderd waarnemers van de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE) wordt vandaag verwacht. De OVSE heeft de overwinning van Loekasjenko bij de vorige presidentsverkiezingen in 2001 niet officieel erkend.

President Loekasjenko waarschuwde de dag voor de verkiezingen voor een mogelijke coup en dreigde iedereen die de publieke orde zou verstoren 'de nek om te draaien'. Volgens de Wit-Russische geheime dienst KGB dreigt voor demonstranten de doodstraf.