Play-offs maken de eredivisie een stuk spannender

Invoering van play-offs heeft de eredivisie goed gedaan. Alleen PSV onttrekt zich aan de plaatsingsstrijd. Maar in Eindhoven is er onrust over trainers die eventueel vertrekken.

Hoe omstreden invoering van de play-offs in de eredivisie ook is, het systeem heeft onmiskenbaar voor meer spanning gezorgd. Met nog vijf speelronden voor de boeg staat er voor alle ploegen nog wat op het spel, al zijn de kansen voor RBC op klassenbehoud en voor Vitesse en Roda JC op een UEFA-Cupplaats wel erg theoretisch.

Alleen PSV hoeft zich niet druk te maken om play-offs, omdat de voorsprong van negen punten op nummer twee AZ het kampioenschap vrijwel zeker garandeert. Maar PSV heeft andere zorgen; daar is het onrustig omdat de complete technische staf de club dreigt te verlaten. Trainer Guus Hiddink flirt naar het schijnt met Engeland en Rusland om na het wereldkampioenschap in een van beide landen bondscoach te worden en zijn assistenten Fred Rutten en René Eijkelkamp worden genoemd als de nieuwe trainers van FC Twente.

Jan Timmer, voorzitter van de raad van commissarissen, grijpt de twijfel van Hiddink aan om de druk op te voeren én vermoedelijk ook om een rekening te vereffenen. De oud-president-directeur van Philips was het twee jaar geleden oneens met de dubbele benoeming van Hiddink tot trainer en technisch directeur en maakte er destijds in de publiciteit een nummertje van. Zonder succes, want Hiddink won die strijd. Gisteren liet Timmer via De Telegraaf echter weten het zaaien van twijfels door Hiddink onverantwoord te vinden en snel een besluit over zijn toekomst van hem te verlangen.

Het moment waarop Timmer de aanval inzet, lijkt niet toevallig gekozen, want binnenkort vertelt Hiddink het bestuur van PSV of hij zijn contract van een jaar afmaakt, dan wel ergens ter wereld bondscoach wordt. Het is goed mogelijk dat Timmer een een-tweetje maakt met het bestuur in een poging op een nette manier van Hiddink af te komen. Ondanks diens successen bestaat met name bij voorzitter Rob Westerhof wrevel over Hiddinks bijbaantje als bondscoach van Australië - gebaseerd op een afspraak met diens voorganger Harry van Raaij. Een trainer zonder nevenfunctie zou hem liever zijn, daarover heeft Westerhof nimmer een misverstand laten bestaan.

Het gekissebis in Eindhoven gaat de andere clubs voorbij. Feyenoord en AZ zijn in een felle strijd gewikkeld om de tweede plaats. Die lijkt onbelangrijk omdat de voorsprong van beide teams op Ajax , FC Utrecht en FC Groningen groot genoeg is om via de play-offs uitzicht te houden op een plaats in de voorronde van de Champions League. Maar op grond van de huidige ranglijst is een vervelend bijverschijnsel dat de nummer drie van de eredivisie in de play-offs tegen Ajax speelt. En daar zit AZ noch Feyenoord op te wachten. Die worden in dat geval liever tweede om vermoedelijk aan FC Utrecht of eventueel FC Groningen te worden gekoppeld.

Overigens is het sinds gisteren allerminst zeker dat Ajax bij de eerste vijf eindigt en de play-offs voor de Champions League mag spelen. Na de 3-2 nederlaag tegen FC Groningen staat de Amsterdamse ploeg vierde met nog maar één punt voorsprong op FC Utrecht, drie op FC Groningen en vier op Heerenveen.

Voornaamste belager van Ajax lijkt vooralsnog FC Utrecht en niet FC Groningen. De Utrechters spelen goed en degelijk, vooral in uitwedstrijden. En dat kan niet van FC Groningen worden gezegd. In het noorden worden alle tegenstanders de stuipen op het lijf gejaagd, maar buiten Groningen is van die branie weinig meer over. Hoewel trainer Ron Jans zijn hoop op de vijfde plaats nog niet heeft laten varen, zal hij vermoedelijk moeten vaststellen dat alleen aan goede thuiswedstrijden geen rechten op een plaats in de Champions League ontleend kunnen worden. FC Utrecht is volwassener, zoals gisteren bleek in Rotterdam waar vakkundig en effectief (1-0) met Sparta werd afgerekend.

De nederlaag deed Sparta veel pijn, omdat ADO Den Haag door een gelijkspel (1-1) tegen Roda JC in punten gelijk is gekomen en Heracles dankzij de 1-0 zege op Willem II een plaats is opgeschoven. Op die manier komt voor Sparta de nacompetitie dichtbij.

    • Henk Stouwdam