'Paradise' laat Introdans weer schitteren

Introdans kreeg bij de laatste beoordelingen van de Raad van Cultuur een fikse waarschuwing voor het vermeend ondermaatse niveau. Voormalig Introdans-danser Roel Voorintholt werd aangesteld als nieuw artistiek leider en met het programma Different Dimensions geeft hij een eerste visitekaartje af. Het resultaat mag er zijn.

Voorintholt liet twee onbekende choreografen, de nieuwe gastchoreografen c.q. partners, Patrick de Bana en Gisela Rocha, nieuw werk maken en kocht van het Portugese Ballet Gulbenkian See Blue Through in van Didy Veldman (38). Die laatste is ex-danseres van Scapino, die zich in het buitenland ontwikkelde tot choreografe. Inspiratiebron voor See Blue Through was Veldmans bezoek aan een aquarium. Ze vertaalde de bewegingen van de vissen in een danstaal die het 'brede publiek' van Voorintholt prachtig lyrisch, kek en modern vindt. Met zwierige armen en hoge benen wordt er druk gedanst in verschillende formaties. Reflecterende vlakken aan het plafond en lichtwisselingen vormen een effectief schouwspel. Kleine grappen met rekbare t-shirts en mouwen waarin dansers wegkruipen geven See Blue Through de nodige lichtheid. Dat deze vondst al vaker werd gebruikt, onder andere bij het NDT, is snel vergeven. Veldmans choreografie staat in de traditie van de jaren tachtig en negentig van gezelschappen als Scapino en het NDT. Vertrouwd vakmanschap, dus.

Minder geslaagd was Creatures van de Duits-Nigeriaanse choreograaf Patrick de Bana (37). Hij vertaalt zijn afkomts in Creatures door Mozarts Gloria te laten begeleiden door Afrikaanse trommels, en door moderne dans te mengen met religieuze vooroudergebaren. Het resultaat is mislukt; Afrika en het Westen blijven vervreemd van elkaar. En een eenling tegenover een groep plaatsen, maakt nog geen kunst.

Verrassing van de avond was de Braziliaanse Gisela Rocha. Met 15 dansers maakte zij Paradise?. Voor dansers is dit zeker een paradijs, want ze mogen in een dynamische omgeving schitteren. Als in een musical swingen ze groepsgewijs synchroon, en soms staan ze in hun eentje maar een beetje te bazelen. Danseres Jiska Lieste-Nooijen zingt live en jazzy Somewhere over the rainbow, terwijl bewegingen opkomen als erupties en weer wegvloeien. De hemel hangt vol met lampen die listig meedansen. Rocha laat het keurslijf van de academische dans soms los; een tapdanser doet zijn act, de groep doet een paar seconden aan ballroomdansen. De Braziliaanse creëert een fragmentarische wereld die spannend is, zindert. Componist Michael Sauer heeft goed naar William Forsythes vaste componist Thom Willems geluisterd, en dat levert vervreemdende effecten op.

Paradise? is daarmee een verfrissende en onderhoudende choreografie geworden, die op intelligente en humorvolle manier Introdans weer op de kaart zet als artistiek interessant.

Introdans: Different Dimensions. Gezien: 19/3 Schouwburg Arnhem. Tournee t/m 1/6. Inl : www.introdans.nl of 026-3512111
    • Ingrid van Frankenhuyzen