Oud-Talibaan-aanhanger nieuwe gouverneur Uruzgan

De gouverneur van de Afghaanse provincie Uruzgan, waar binnenkort 1.200 Nederlandse militairen actief zullen zijn, is vervangen. Jan Mohammed Khan, die onder andere schuldig zou zijn aan corruptie en machtsmisbruik, wordt nu adviseur tribale zaken en grenszaken van president Karzai, meldde een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie vandaag.

De vervanging was een voorwaarde van minister Bot (Buitenlandse Zaken) voor deelname van Nederland aan de NAVO-stabilisatiemacht ISAF in Uruzgan. De eerste kwartiermakers zijn vorige week naar de naburige provincie Kandahar vertrokken.

Gisteren maakte commandant der strijdkrachten generaal D. Berlijn in het televisieprogramma Buitenhof bekend dat Karzai de nieuwe gouverneur zaterdag heeft benoemd. Het gaat om oud-Talibaan-aanhanger Abdul Hakim Munib, hiervoor analist van de Afghaanse nationale veiligheidsraad. Tijdens het Talibaan-regime in de jaren negentig was hij onderminister van achtereenvolgens Communicatie, Tribale Zaken en Grenszaken en Transport.

Munib heeft zich in 2001 losgemaakt van de Talibaan. Hij noemde zichzelf eind 2003 in een interview met het Institute for War & Peace Reporting een gematigde kracht in de Talibaan-regering. Hij was in 2003 als afgevaardigde van de provincie Paktia, aan de Pakistaanse grens, lid van de grote vergadering die een nieuwe grondwet moest opstellen. Munib maakte zich er sterk voor dat de islam de basis voor de grondwet zou worden. 'Er is geen twijfel dat ik een talib [student, red.] was, ben, en zal zijn, en dat mijn standpunten niet veranderen', zei hij in het interview.

Berlijn noemde Munib gisteren 'een uitstekende kandidaat'. Hij baseert zich mede op het gesprek dat de Nederlandse ambassadeur in Kabul met Munib voerde. Voor Nederland was het belangrijk dat de gouverneur een 'neutraal persoon' zou zijn, niet te zeer verstrikt in lokale stamverbanden. Munib heeft zich voorgenomen het justitiële apparaat in Uruzgan te verbeteren en een nieuwe politiechef aan te stellen.