Onze mening over Europa telt helemaal niet

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft onlangs een website gelanceerd met vragen over de Europese Unie onder het motto 'Uw mening over Europa telt'. Maar is dat wel zo? Telt onze mening over Europa echt? De website is gelanceerd omdat de langverwachte Brede Maatschappelijke Discussie over Europa, waartoe de Tweede Kamer daags na het referendum over de Europese grondwet heeft besloten, is afgeblazen. Maar zo'n discussie is hard nodig: wij moeten verder. Er moet een visie worden ontwikkeld op onze toekomstige positie in Europa.

Daar is een debat voor nodig, waarbij de verschillende opvattingen en invalshoeken naast elkaar worden gezet en worden uitgediept. Een website met vragenlijst voldoet daaraan niet. Dat is hooguit een zoveelste opiniepeiling.

Dar komt bij dat de website van Buitenlandse Zaken de belangrijkste vraag niet stelt, namelijk waarom de respondent bij het referendum 'nee' heeft gestemd. Eén van de belangrijkste bezwaren van Nederlanders tegen de grondwet lijkt te zijn het gebrek aan democratie en controle op de macht. Het 'nee' van 1 juni was geen motie van wantrouwen tegen Europa, wel tegen het slechte functioneren van Europa op dit moment. Men heeft behoefte aan 'grip' op Europa. Daar ontbreekt het nog steeds aan.

Deze essentiële vraag over democratie en de controle op de macht in Europa wordt in de vragenlijst van Buitenlandse Zaken angstvallig vermeden. Het lijkt alsof men bang is deze vraag aan de kiezers te stellen. Wie belang hecht aan het onderwerp democratie zal de vragenlijst ontoereikend vinden.

Zo komen wij geen stap verder. Onze mening over Europa telt helemaal niet. De vragenlijst is niet meer dan een fopspeen. Is dat democratie, of angst? Maakt het kabinet weer dezelfde fout en moet het dat straks weer aan de Europese landen uitleggen?

    • Fred Sanders
    • Sammy van Tuyll
    • d Berg
    • Carel V