Notoire wanbetalers onverzekerd

Zorgverzekeraar Agis heeft afgelopen week negenduizend klanten laten weten dat ze per direct onverzekerd zijn. Volgens Agis gaat het om 'notoire wanbetalers' die dit jaar nog geen premie hebben betaald.

'Vanaf januari hebben we een vriendelijk, maar strak traject ingezet voor wanbetalers', zegt een woordvoerster van Agis.

Andere zorgverzekeraars verwachten begin april de eerste aanmaningen naar hun klanten te versturen en begin juni de eerste wanbetalers te zullen royeren. Om hoeveel wanbetalers het gaat, kunnen de meeste nog niet zeggen.

In de Zorgwet die vanaf 1 januari van kracht werd, staat dat verzekeraars klanten mogen royeren als die drie maanden geen premie betalen. Verzekeraars zeiden vorig jaar nog dat ze dat daadwerkelijk zouden doen.

Maar meer verzekerden stapten over naar een andere maatschappij dan was voorzien, waardoor het volgens een woordvoerster van Achmea 'een stormachtige periode' is geweest 'voor verzekerden en verzekeraars'. Bovendien staat het Nederlanders die voor 1 maart de oude verzekering opzegden, vrij om nog tot 1 mei voor een andere maatschappij te kiezen.

Een woordvoerder van VGZ zegt het 'geen pas' te vinden geven 'om verzekerden zo dicht op de huid te zitten met betalen.'

Agis heeft vanaf eind januari meerdere aanmaningen naar de wanbetalers verstuurd. Daarin verzocht Agis de duizenden klanten contact op te nemen, waarna een betalingsregeling kon worden getroffen. Alleen van de negenduizend klanten die niets van zich lieten horen heeft Agis de rechten opgeschort totdat de achterstallige premie is betaald. Ook dan zijn ze niet met terugwerkende kracht verzekerd over de periode vanaf nu tot aan de betaling. Als de wanbetalers op 1 mei nog niet van zich hebben laten horen, worden ze door Agis geroyeerd. Agis maakte onlangs bekend in het nieuwe zorgstelsel een kwart van de klanten te zijn kwijtgeraakt, terwijl de andere grote verzekeraars klanten wonnen. De zorgverzekeraars zijn nog met het ministerie van VWS in overleg over de behandeling van wanbetalers.

    • Esther Rosenberg