Nimf Daphne wil het liefst een laurierboom worden

In het Amsterdamse Concertgebouw klonken de afgelopen jaren verschillende onbekende opera's van Richard Strauss voor het allereerst in Nederland. Daaronder was ook Daphne, een 'bucolische muzikale tragedie' over een nimf die zich meer voor de natuur interesseert dan voor de aardse liefde.

Die opera is nu op cd verschenen, met een topcast die nauwelijks beter kan. Die indruk wordt met name gedragen door de Amerikaanse stersopraan Renée Fleming als de titelnimf Daphne. Met haar grenzeloze stemkracht en toverachtige lyriek maakt ze aannemelijk dat er niets mooiers bestaat dan door Zeus te worden veranderd in een laurierboom.

Strauss kleurde de mythe in met brede, avondrode strijkers maar ook met spitsvondige muzikale dialogen, zoals die met de opgewonden Leukippos, die smacht naar Daphnes hand. Roerend is het aandeel van Anna Larsson als Moeder Aarde. Onder leiding van Semyon Bychkov (de broer van Yakov Kreizberg, de chef van het Nederlands Philharmonisch Orkest) begeleidt het symfonieorkest van de WDR zwoel en precies.

Mischa Spel

CD Opera

Richard Strauss: Daphne

Decca, 475 6926 ****

    • Mischa Spel