Nader bekeken

Al na de eerste afstand bij de WK allround, de 500 meter, maakte Sven Kramer geen kans meer op de wereldtitel. De 19-jarige Fries richtte zich vervolgens op het wereldrecord op de tien kilometer, de slotafstand van het laatste toernooi van het seizoen. Op de Olympic Oval in Calgary slaagde hij vannacht in zijn missie. Hij reed een tijd van 12.51,60 minuut. Daarmee dook hij bijna vier seconden onder de oude toptijd van Chad Hedrick (12.55,11).

'Natuurlijk wist ik dat ik op de tien kilometer een kans had iets moois te laten zien', zei Kramer na afloop tegenover het persbureau ANP. 'Ik had halverwege de race een kleine inzinking. Toen was ik blij dat die Grødum af en toe langskwam.'

De schaatser uit de ploeg van TVM trok zich op aan de lange Noor en kwam zodoende over zijn dipje heen. 'Toen liep het weer als een trein', zei Kramer, die in het eindklassement derde werd.