Na sabotage wint Quickstep op Via Roma

Belgische favoriet Tom Boonen juicht bij overwinning van zijn ploeggenoot.

'Treintje' voor Alessandro Petacchi in slotfase met succes gedwarsboomd.

Links van winnaar Filippo Pozzato juicht ook Tom Boonen, in zijn regenboogtrui. In het midden de grootste verliezer, Alessandro Petacchi. Foto Cor Vos Vos, Cor

Weer konden de handen van Tom Boonen de lucht in. Maar niet de Belgische wereldkampioen was zaterdag de snelste in de wielerklassieker Milaan-Sanremo, maar zijn ploegmaat Filippo Pozzato. De zege van de Italiaanse coureur kon door het team Quickstep als een gezamenlijke tactische overwinning worden gevierd. En die tactiek was simpel: de sterkste sprinter uit het peloton van dit moment, Alessandro Petacchi, zo min mogelijk kans geven.

'We hebben er alles aan gedaan om de trein van Milram [de Duits-Italiaanse ploeg van Petacchi] kapot te rijden', zei Pozzato's ploegleider Wilfried Peeters bij de finish. Milram had door de vele ontsnappingen, waarbij ook steeds renners van Quickstep betrokken waren, te weinig mensen over om de finale nog te kunnen beheersen. 'Onze tactiek is voor 110 procent gelukt.'

Zo eindigde de eerste en langste voorjaarsklassieker na 294 kilometer niet in de verwachte massasprint, hoewel de eerste 75 renners nagenoeg in dezelfde tijd aankwamen. De 24-jarige Pozzato kwam in de afdaling van de Poggio in een kopgroep van zes man terecht. 'We hadden afgesproken dat er bij een ontsnapping door Quickstep geen kopwerk gedaan zou worden, alleen als een renner het gevoel had dat hij het ging afmaken', zei Peeters.

Dat gevoel had Pozzato in de slotfase. Op vierhonderd meter van de finish wist hij met een een tempoversnelling het jagende peloton, dat nog maar acht tellen achterstand had, voor te blijven. De Italiaanse sprinters Petacchi (tweede) en Luca Paolini (drie) en de Spaanse Raborenner Oscar Freire (zesde) waren te laat. De juichende Boonen - die dit jaar al tien overwinningen op zak heeft - ging als vierde over de streep op de Via Roma.

'Mijn overwinning bewijst dat in een ploeg als Quickstep niet alleen de vedetten kunnen winnen. Wie in vorm is, krijgt de ruimte', aldus Pozzato die al jaren kampt met een slecht imago. De Italiaan, die al op zijn achttiende jaar profrenner werd, heeft de naam een playboy te zijn die vertier belangrijker vindt dan het wielervak. 'Drie jaar geleden heb ik Tirreno-Adriatico gewonnen en sinds die tijd ben ik door de media zeer kritisch behandeld.'

Een etappezege in de Ronde van Frankrijk (2004) en zijn overwinning in de Duitse eendagswedstrijd HEW Cyclassics (2005) konden daar niets aan veranderen. 'Ik zou mijn talent vergooien. Ik heb altijd gezwegen en geprobeerd met resultaten te antwoorden.' Zaterdag lukte dat, nadat de voormalige renner van Fassa Bortolo in een groep met onder anderen de kampioen van Luxemburg Frank Schleck en de Spanjaard Igor Astarloa in een kopgroep terecht was gekomen. 'Behalve Schleck wilde niemand meewerken. Toen demarreerde [Ricardo] Nocentini. Het was vroeg om de sprint aan te gaan, maar ik voelde me sterk. Ik passeerde Nocentini en hield de achtervolgers nog net achter me. Dit is de grootste overwinning van mijn leven.'

Twee van zijn drie droomwensen zijn inmiddels door Pozzato vervuld. 'Een Ferrari had ik al, nu win ik Milaan-Sanremo, alleen het behalen van de wereldtitel blijft nog over. Ik heb met Tom [Boonen] gezien hoeveel impact die titel op de buitenwereld heeft.'

Logischerwijze kreeg Pozzato direct na zijn overwinning alle steun van zijn teamdirecteur Patrick Lefevere. Zijn losbandigheid was een verzinsel van de buitenwereld. 'Maar als je eenmaal zo'n imago hebt, kom je daar niet meer van af. Mijn moeder zei altijd: als ge een langslaper zijt, moet ge vroeg opstaan. Wanneer hij niet serieus voor zijn sport zou leven, hadden we hem niet geselecteerd voor Milaan-Sanremo.'

Volgens Lefevere vormt Quickstep het Real Madrid van het wielrennen. 'We hebben heel veel goede renners. Zij zijn niet alleen ploeggenoten, maar ook concurrenten. Lang niet iedereen kan mee. Iemand als [de Nederlander] Bram Tankink is ook in vorm, maar kon niet mee.'

Quickstep, met gisteren Boonen en Paolo Bettini (winnaar van Milaan-Sanremo in 2003) als kopman, heeft in het pas begonnen seizoen al zeventien overwinningen op zak. 'Dit haalt de komende weken een hoop stress bij ons weg.'

Pozzato zal bij de komende klassiekers zeker op een 'basisplaats' kunnen rekenen, maar in de - in zijn woorden - 'heilige week' met de Ronde van Vlaanderen (zondag 2 april) en Parijs-Roubaix (zondag 9 april) zal de Italiaan vooral werken voor Boonen, die vorig jaar beide klassiekers won. 'Tom is een goed mens die zijn ploeggenoten het beste gunt.'

Wellicht kan Pozzato begin april net als in Sanremo zijn handen weer in de lucht steken. Als Boonen wint.

    • Erik van der Walle