Lente begint koud

Vanavond even voor half 8 begint de astronomische lente. Na vandaag duurt de dag langer dan de nacht. Met het korter worden van de nachten kan het minder sterk afkoelen dan in een lange winternacht; maar helaas blijft het voor de tijd van het jaar vrij koud, zodat het vrijwel elke nacht toch weer licht kan vriezen.

Vanavond en vannacht zakt de temperatuur in het binnenland bij een redelijk heldere hemel vrij snel onderuit. Uiteindelijk gaat het licht vriezen, met uitzondering van een brede kuststrook waar het kwik net boven nul blijft. Morgen breekt de zon geregeld door, afgewisseld met een aantal wolkenvelden.

In het zuiden zijn deze wolken afkomstig van een regenstoring boven Frankrijk, elders wordt vanaf de Noordzee bewolking aangevoerd. Het blijft wel droog en er staat een matige noordoostenwind. De temperatuur blijft met 4 tot 6 graden duidelijk onder de gebruikelijke 10 graden voor de laatste helft van maart.

Zowel woensdag als donderdag blijft het droog en kan de zon ook goed schijnen. Met weinig wind lijkt het een beetje lente, helaas blijft het ook dan koud, met in de nacht lichte vorst en overdag een maximum van 7 à 8 graden.

Vrijdag trekt zachtere lucht in de richting van ons land. Het opdringen van deze luchtsoort levert meer bewolking op en er gaat ook regen vallen, met name in het zuiden van het land.

Na de regen stroomt op zaterdag wederom koude lucht vanuit het noordoosten binnen.