Klassen treedt in voetsporen van Eric Heiden

Met zelden vertoonde overmacht is Cindy Klassen in Calgary wereldkampioene allround geworden. De Canadese schaatster verpulverde twee wereldrecords (drie kilometer en puntentotaal), won vier afstanden en had in het klassement bijna vier punten voorsprong op nummer twee, de Duitse Claudia Pechstein. Beste Nederlandse was Ireen Wüst, op de vierde plaats.

Klassen, wereldkampioene en winnares op alle afstanden. Foto Reuters Canada's Cindy Klassen waves to the crowd after winning the women's 5,000m race at the World Speed Skating Championships in Calgary, Canada, March 19, 2006. REUTERS/J.P. Moczulski REUTERS

Met een onwaarschijnlijke 500 meter beroofde Klassen de titelstrijd bij de vrouwen al direct van elke spanning. Nooit eerder reed ze onder 38 seconden, nu stond ineens 37,51 op de klok. Geen sprintster was dit seizoen sneller. Concurrenten als Pechstein en Kristina Groves verloren anderhalve seconde. 'Ik dacht aan een tijd van 38-laag, van 37,5 had ik nooit durven dromen', zei Klassen na haar superrace. Ze schatte haar sprint zelfs hoger in dan het wereldrecord op de drie kilometer, dat ze even later met ruim twee seconden verbeterde tot 3.53,34. Op de tweede dag kwam ze op 1.500 en 5.000 meter tot de tweede tijd ooit.

In de geschiedenis van het moderne, overdekte schaatsen was het verschil tussen kampioene en nummer twee nooit groter. Vorig seizoen won Anni Friesinger met ruim anderhalf punt voorsprong op Klassen, de jaren daarvoor zat tussen eerste en tweede nooit meer dan een punt. Een gat van meer dan drie punten kwam hooguit af en toe voor in de tijd van de buitenbanen. Gunda Niemann (toen nog Kleemann) versloeg in 1991 Heike Warnicke met vijf punten. Stien Kaiser werd in 1967 kampioene met vier punten voor.

De triomftocht van Klassen in Calgary deed denken aan de hoogtijdagen van Eric Heiden. De Amerikaanse superkampioen won in 1979 in het Bislett-stadion van Oslo het WK met vier afstandszeges en een royale puntenvoorsprong op de rest. 'De vrouwelijke Eric Heiden', noemde sprinter Jeremy Wotherspoon zijn landgenote al in 2003. 'Mezelf vergelijken met Eric Heiden?', lachte Klassen halverwege dit seizoen in Heerenveen. 'Welnee, mijn 500 meter is niet goed genoeg.' Dat 'excuus' gaat niet langer op.

Klassen groeide dit seizoen uit tot de absolute nummer één. Op de Winterspelen was er goud op de mijl, zilver op de ploegenachtervolging en brons op 1.000, 3.000 en 5.000 meter. Heiden trok in Turijn een duidelijke conclusie. 'Klassen is oersterk en werkt keihard. Ze kan nog veel meer dan ze tot nu toe heeft laten zien.' Over vier jaar zijn de Winterspelen in Vancouver. De overmacht waarmee de 26-jarige Canadese haar tweede wereldtitel allround behaalde, laat de concurrentie weinig hoop.

In Calgary ontbraken Friesinger (moe) en Renate Groenewold (griep). De Duitse ligt inmiddels lichtjaren achter qua persoonlijke toptijden. Groenewold, die Klassen versloeg op de olympische drie kilometer, komt vooral op de korte afstanden tekort. Pechstein verbeterde persoonlijke records, kondigde aan nog twee jaar door te schaatsen, maar lijkt op haar 34ste niet in staat om nog bij Klassen in de buurt te komen.

Het vrouwenschaatsen staat voor een generatiewissel. De Noorse Maren Haugli (21) en de Tsjechische Martina Sablikova (18) sloten op de langere afstanden aan bij de wereldtop. Ook de Nederlandse debutante Tessa van Dijk (20), invalster voor Groenewold, reed een sterk WK. Ze verbeterde al haar persoonlijke records. Op de drie kilometer was ze negen seconden sneller dan ooit, op de vijf kilometer liefst achttien. Van Dijk werd er uiteindelijk achtste mee.

Wüst (19) is na haar gouden medaille van Turijn de status van talent ontgroeid. Haar schaatsen worden tegenwoordig voor en na de race gedragen door een fysiotherapeut die als knecht fungeert. Op het ijs kon de olympisch kampioene mede door ziekte in de aanloop naar de WK niet wat ze zo graag wilde: aanhaken bij de absolute top. Een tweede plaats op de mijl, in een Nederlands record (1.54,03), was haar beste prestatie. In het klassement eindigde ze als vierde, een plaats hoger dan vorig jaar. Het verschil met Klassen was bijna vijf punten 'Ik heb diep respect en bewondering voor Cindy', zei Wüst. Ze is niet de enige.