Kippenvlees goedkoper na vogelgriep

De berichten over vogelgriep hebben geleid tot een prijsval voor Europees kippenvlees. In de eerste tien weken van dit jaar is dit vlees 10 procent goedkoper geworden. Dat stond vandaag op een gespecialiseerde website van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Europees Commissaris Fischer Boel (Landbouw) is bereid de noodlijdende kippensector te helpen. Maar concrete voorstellen doet ze voorlopig niet. De commissaris zei dat vandaag in Brussel tegen de ministers van Landbouw uit de 25 EU-landen. Ze suggereerde de ministers dat ze eerst extra bevoegdheden wil voor de kippensector.

De handelsprijs van kippenvlees was vorige week gedaald tot 1,32 euro per kilo. Een jaar geleden was dat nog 1,50 euro tegen 1,45 euro gemiddeld over de jaren 2001-2005.

De daling verschilt per EU-land: in Noord-Europese landen is de prijsval geringer dan in Zuid-Europese landen. De consumptie van kippenvlees is vooral in Zuid-Europa gekelderd. De afname is meer dan een kwart in Frankrijk, Italië, Griekenland, Cyprus, Oostenrijk en Slovenië.

Daarnaast lopen de voorraden op tot ruim 300.000 ton in de EU, waarvan 50.000 ton in Nederland. De kippenhouders hebben inmiddels al minder nieuwe kippen opgefokt. Daardoor zijn ook weer de voorraden kippenvoer opgelopen.

Europees Commissaris Fischer Boel (Landbouw) bespreekt vandaag in Brussel met de ministers van Landbouw van de Europese Unie over mogelijke steunmaatregelen voor deze kippensector. Een van de opties lijkt om de productie tijdelijk te verminderen.