Jong Ajax te week voor FC Groningen

Danny Blind waande zich gisteren weer even hoofd opleidingen van Ajax. Het elftal dat hij noodgedwongen tegen FC Groningen in het Euroborg stadion het veld instuurde was een veredeld jeugdteam. En gezien het kleine postuur van de meeste tieners was Ajax (uiteraard) niet opgewassen tegen de fysiek sterke noorderlingen, die zonder goed spel het duel met 3-2 in hun voordeel konden beslissen.

Ajax miste een compleet elftal aan basisspelers door blessures en ziekte. In de wedstrijd viel nummer twaalf, Steven Pienaar, al na een half uur uit. Het gevolg was dat groentjes als Emmanuel Boakye, debutant Vurnon Anita, Michael Timisela en Jeffrey Sarpong Ajax de Groninger stormen moesten trotseren. 'Deze jongens hebben gedaan wat ze konden, maar het was onvoldoende', constateerde Blind na de negende nederlaag van dit seizoen.

Er loopt volgens de coach van Ajax geen rode draad door de blessuregolven. 'Het zijn nieren, kruisbanden, schouders, enkels, hamstrings, vaak veroorzaakt door tackles. Al moet ik toegeven dat ik uit mijn actieve loopbaan weet dat je pijntjes altijd meer voelt als het niet zo lekker loopt. We hebben de blessures intern wel geanalyseerd, maar er is geen duidelijke lijn in te herkennen. Ik heb dit seizoen nooit minder dan vijf geblesseerde spelers gehad. Soms moest ik met een heel klein clubje trainen.'

Het valt op dat de nieuwe lichting Ajacieden weer bestaat uit lichte spelertjes. Klein van stuk en schriel. Ze zijn allemaal balvaardig en snel, maar in de fysieke duels komen ze te kort. Ook bij Jong Ajax, dat overigens geen rol van betekenis speelt in de competitie, is dat duidelijk te zien.

De oudste van de jonge garde is Emmanuel Boakye (21 jaar, 1.75 meter, 70 kilo). De Ghanees geniet belangstelling van clubs in binnen- en buitenland, en was al lang weggeweest als voormalig technisch directeur Louis van Gaal het niet in hem had zien zitten. Jeffrey Sarpong en Michael Timisela (beiden 1.76 meter) wegen 65 kilo.

Ajax zou vaker aan de basis moeten zoeken naar stevige polderjongens, met meer fysieke kracht en dan maar iets minder techniek. Momenteel is de norm dat de opleiding in Amsterdam elk seizoen 'anderhalve' speler voor de A-selectie moet afleveren. De nieuwe directeur Maarten Fontein wil dat gemiddelde opvoeren tot twee.

Ongetwijfeld eerder dan de bedoeling was, presenteerde Ajax een nieuw groeibriljantje: Vurnon Anita. Zestien jaar pas en na Clarence Seedorf en Gerald Vanenburg een van de jongste debutanten. Als verdedigende middenvelder en bewaker van Koen van de Laak had Anita een moeilijke middag. Maar dat deerde hem niet. 'Het is jammer dat we hebben verloren, maar ik heb genoten van de sfeer in het stadion en het voetbal', zei hij.

In de bus op weg naar Groningen hoorde Anita pas dat hij zou beginnen. 'Ik heb maar snel een beetje muziek opgezet. R&B, hip-hop, rap. Je moet er bij je debuut wél staan, natuurlijk.' En vervolgens rolden er nog wat clichés uit zijn mond, zoals: 'De bal is rond' en 'je moet het met je voeten doen'.

Anita werd geboren op Curaçao, reisde acht maanden later met zijn ouders naar Nederland maar keerde op zijn zevende terug. Speciaal voor de jeugdopleiding van Ajax, zo verklaarde hij, verhuisden zijn ouders twee jaar later naar Maarssen om zich er definitief te vestigen. Anita zegt dat hij op alle posities goed uit de voeten kan. Hij was een van de uitblinkers in het Nederlands elftal onder 17 jaar op het recente WK in Peru. Tegen FC Groningen probeerde Anita, als Cruijff in zijn beste jaren, op het middenveld druk gesticulerend meteen de lijnen uit te zetten. Hij oogde technisch begaafd, maar is nog te licht voor het grote werk. Blind ziet in Anita een Ajacied voor de toekomst. 'Hij is misschien niet groot, maar dat is Clarence Seedorf evemin.'

FC Groningen deed tegen Ajax goede zaken voor de strijd om de vijfde plaats. De nieuwe behuizing lijkt een extra stimulans voor het team van trainer Ron Jans. Terwijl NAC en Sparta degradeerden in een nieuw stadion en Ajax in een crisis belandde, lijkt FC Groningen juist tegen het decor van Euroborg op weg naar Europees voetbal, hoewel de accommodatie nog lang niet af is. Er hangt bijvoorbeeld nog geen groot scorebord - een supportersgroep houdt met groene en witte cijfers de stand bij. Het hoofdgebouw bestaat uit een labyrint van gangen, de aanvoerwegen zijn te smal en het industrieterrein in de directe omgeving is niet bepaald sfeervol.

Maar het ongekende enthousiasme van de negentienduizend toeschouwers stuwt FC Groningen vooruit. Tot twee keer toe wist Ajax gisteren op gelijke hoogte te komen, maar op de treffer van Antoine van der Linden, na een organisatiefout bij een hoekschop, had Ajax uiteindelijk geen antwoord meer. Zeker niet nadat Thomas Vermaelen met een tweede gele kaart van het veld werd gestuurd. Ron Jans: 'Hebben wij gewonnen door de personele problemen bij Ajax of door onze kracht? Ik neig naar het laatste.'

FC Groningen 3 Ajax 2

Ruststand 2-1. 13. Levsjenko 1-0 (strafschop), 18. Huntelaar 1-1, 45. Nevland 2-1, 68. Vermaelen 2-2, 70. Van der Linden 3-2. Scheidsrechter: Blom. Toeschouwers: 19.814. Rode kaart: Vermaelen (Ajax), 2x geel.

    • Erik Oudshoorn