Japin dirigeert bij de NS zijn geschenk

Gisteren toerde de Arthur Japin Express eenmalig door Nederland. Op vier stations dirigeerde de schrijver het NS harmonie-orkest in een compositie geïnspireerd op zijn boekenweekgeschenk.

Arthur Japin dirigeert op het station Utrecht Centraal het NS Harmonieorkest in 'De grote wereld', gecomponeerd door Fons Merkies Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold utrecht 19 -03-2006 centraal station het ns harmonieokest onder leiding van arthur japin brengt de compositie de grote wereld ten gehore foto rien zilvold Zilvold, Rien

In de hal van het Centraal Station is het om kwart over negen druk voor een zondagochtend. 'Huishoudbeurs in Amsterdam', verklaart de conducteur met een hoofdknik in de richting van drommen passerende dames op stevige wandelschoenen. Maar zij hebben een ander reisdoel. Achter in de hal zitten de musici van het NS Harmonieorkest klaar voor een kort concert onder leiding van Arthur Japin. Op zijn boekenweekgeschenk De grote wereld inspireerde componist Fons Merkies op verzoek van de NS een gelijknamig, driedelig muziekstuk, dat Japin vandaag op vier stations dirigeert.

'Kijk, daar staat-ie, de schrijver', stoot een mevrouw haar vriendin aan. 'Wil je een handtekening, Leonie?' Gretig stappen ze af op Japin, die in rokkostuum en fluwelen wapperjas langs de musici schrijdt. Een andere dame wacht zwijgend af. Met het boekenweekgeschenk als vrijreisbewijs is ze speciaal voor het concert uit Arnhem gekomen. 'Niet voor Japin, hoor. Ook niet voor de muziek. Puur voor het evenement.'

Als de muziek begint, heeft zich een solide cirkel belangstellenden om het orkest gevormd. De harmonie schetst de sfeer van het in het boekenweekgeschenk beschreven pretpark, geeft met zwoele akkoorden een gezicht aan het boekpersonage Miss Mazeppa. Japin dirigeert - onverstoorbaar ondanks de door de hal schallende berichten voor reizigers. Het fenomeen vierkwartsmaat gaat hem goed af; je kunt zien dat hij voor deze gelegenheid een paar dirigeerlessen heeft gehad. Hij beheerst de slag en weet met zijn linkerhand zelfs al om iets meer dan alleen een kloppend ritme te vragen. Als de muziek loopt, neemt de vaste dirigent het over en leest Japin voor uit De grote wereld.

'We hebben samen besproken waar de fragmenten en de muziek het best op elkaar aansluiten', zegt componist Fons Merkies na afloop in de besloten Arthur Japin Express. Er worden Berlinerbollen rondgedeeld en er heerst een schoolreisjessfeer. De musici zitten voorin, Japin in het middelste rijtuig, omringd door roadies, vrienden en gelieven. 'Eindelijk een eigen trein', constateert hij tevreden. 'Sinds mijn jeugd heb ik daarvan gedroomd.' Dat het dirigeren er overtuigend uitzag, stemt hem tevreden. Hij aait onwillekeurig langs het rokwit van zijn dirigentenkostuum. 'Het is natuurlijk allemaal een circus, een spel. Maar wel een leuk spel.'

De Japin Express vertrekt. Op naar Amsterdam Amstel.

    • Mischa Spel