Iraanse journalist vrij na zes jaar cel

Teheran. Irans bekendste dissident is vrijdagavond na bijna zes jaar cel vrijgelaten. Onderzoeksjournalist Akbar Ganji werd in 2000 tot gevangenisstraf veroordeeld op grond van een serie publicaties. Daarin beschuldigde hij hoge overheidsfunctionarissen van betrokkenheid bij een aantal moordaanslagen op Iraanse dissidenten in 1998. Ook was hij fel tegen het feit dat Iran geregeerd werd door een geestelijke - op dit moment opperste leider ayatollah Khamenei. Tijdens zijn gevangenschap verbleef Ganji de meeste tijd in eenzame opsluiting. Vorig jaar ging hij enkele maanden in hongerstaking. Ganji kwam sterk vermagerd uit de gevangenis, maar verklaarde dat zijn gevangenschap onrechtvaardig is geweest en dat hij niet van zienswijze is veranderd. Ganjis straf loopt officieel pas af op 30 maart. Zijn vrijlating komt daags voordat de VN Veiligheidsraad zich over Irans nucleaire programma buigt.