Hiphop van Ugly Duckling kaal als een naaktstrand

Rapgroep Ugly Duckling uit Long Beach, Los Angeles maakt hiphop die zo weinig om het lijf heeft dat het lijkt te zijn ingerapt op het naaktstrand. Luchtige, duidelijk door hiphop uit de jaren tachtig geïnspireerde feestmuziek die het tempo hoog houdt en de pretenties laag. Ver weg zijn de bandana's en rokende pistolen die hiphop uit deze regio vaak domineren, en even ver weg de diepzinnig bedoelde onzinteksten van collega's die zich eveneens ophouden in de hiphopondergrondse. De hiphop van Ugly Duckling is frivool en funky, vol fragmenten uit oude jazz- en funkplaten die elkaar in strakke loops snel afwisselen.

Met snelle, cirkelende basloopjes, spetterend koper, stevige drumbreaks en opzwepende kreten, lijkt het een kwestie van tijd voordat James Brown zelf plaatsneemt achter de microfoon. Maar het zijn rappers Andy en Dizzy die de vocalen voor hun rekening nemen en met hun manier van rappen nadrukkelijk knipogen naar het verleden. Gelukkig dendert de groove voort, zodat 'Bang for the Buck' zo'n zeldzame hiphopplaat is die ondanks de rappers toch de moeite waard is.

Saul van Stapele

CD Pop

Ugly Duckling: Bang for the Buck

All City Music/PIAS, 0057006020 ***

    • Saul van Stapele