'Het is tijd eens wat verder te kijken'

Cees Juffermans (24) neemt tijdelijk afstand van het shorttrack en gaat een jaar marathonschaatsen.

Cees Juffermans (24) stapt voor een jaar over naar het marathonschaatsen. De shorttracker komt volgend seizoen in actie voor het team TNT Angenent, de ploeg rond Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent. Juffermans maakte in februari deel uit van de Nederlandse equipe bij de Olympische Spelen in Turijn. Vier jaar geleden deed hij mee aan de Winterspelen in Salt Lake City. Zijn voorlopig laatste shorttrackwedstrijden zijn de wereldkampioenschappen voor landenteams en de individuele WK.

Waarom stap je over naar het marathonschaatsen?

Juffermans: 'Vier geleden heb ik al gezegd dat ik wilde doorgaan tot en met de Spelen van Turijn. Daarna zou ik er een jaar uit gaan. Volgens mij is het goed voor een topsporter eens andere dingen te proberen. Ik heb acht jaar lang twee keer per dag getraind. Het is nu tijd buiten de bakens van een ijsbaantje van 30 bij 60 meter te kijken. Doordat ik meer in Nederland ben, kan ik ook mijn studie beter aanpakken. Ik doe commerciële economie aan de Cruyff University, maar dat is lastig als je voor sport veel in het buitenland zit.'

Hoe denk je dat de aanpassing aan het schaatsen verloopt?

'Ik heb nog nooit een marathon gereden en ik heb twee keer op klapschaatsen gestaan, dus dat is lastig te zeggen. Ik ben niet de eerste die overstapt van shorttrack naar marathon. Er verandert niks aan hard trainen in een schaatshouding, maar de arbeid is anders. Bij shorttrack train je meerdere keren per dag, terwijl marathonschaatsers vaak langer op de fiets zitten. Als het niet lukt heb ik in elk geval alle kansen gehad, want deze ploeg is qua mogelijkheden en faciliteiten de beste van Nederland. Ik rijd niet alle wedstrijden, want van de vijf schaatsers mogen telkens maar vier van start.'

Hoe ziet je toekomst na het marathonjaar er uit?

'Na het seizoen beslis ik pas hoe het verder gaat. Als ik dan kies voor shorttrack blijft het bij één jaar marathonschaatsen, anders wordt het heel moeilijk terug te komen op niveau. Bij andere shorttrackers zag ik dat ze soms drie jaar nodig hadden. Dat wil ik niet riskeren.'