Hamas vormt regering met alleen eigen leden

De Palestijnse Hamas vormt een regering met eigen leden en kandidaat-ministers die nauw met de radicale moslimbeweging zijn verbonden. Kandidaat-premier Haniyeh presenteerde gisteravond de zestien ministers, onder wie vijf hoogleraren, aan president Abbas. Hamas riskeert dat de Europese Unie de 500 miljoen euro hulp per jaar intrekt.

In het regeringsprogramma staan alle bekende Hamasstandpunten over de afwijzing van Israël en voortzetting van de gewapende strijd. Hamas weigert gesloten akkoorden met Israël te erkennen. Ook wijst Hamas de PLO, waartoe alle Palestijnse groepen behalve Hamas behoren, af als enige vertegenwoordiger van alle Palestijnen. Dit waren de breekpunten in de coalitiebesprekingen met Fatah en met kleine, linkse groepen.

Volgens een woordvoerder zal Abbas proberen het programma te wijzigen, maar zal hij de regering aanvaarden. Hamas heeft een in de Verenigde Staten opgeleide econoom, Omar Abdel Razek, gekandideerd als minister van Financiën. Minister van Buitenlandse Zaken wordt dr. Mahmoud Al-Zahar. Deze hard-liner is leider en mede-oprichter van Hamas. Sayed Siam wordt als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor orde en gezag. Miriam Saleh is voor de post vrouwenzaken aangesteld.

De weigering Israël te erkennen of met de joodse staat te onderhandelen, betekent dat alle besprekingen over de zogeheten 'Routekaart voor vrede' van de baan zijn. Echte onderhandelingen voerden Israël en de Palestijnen sinds 2000 niet meer. De vorming van een Palestijnse regering met uitsluitend Hamasministers is een probleem voor de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU, die vandaag bijeenkomen in Brussel.

De EU worstelt met de vraag of ze moet doorgaan met de financiële hulp nu een 'terroristische organisatie' aan de macht is in de Palestijnse gebieden. De EU zoekt naar methodes om de Palestijnen te helpen zonder in contact te komen met Hamas.

Zonder deze hulp, waarmee de salarissen van 140.000 agenten, leraren, artsen, verplegers en ambtenaren worden betaald, verdiept de crisis in de Palestijnse gebieden. In de Gazastrook ontstaan als gevolg van Israëlische grensafsluitingen tekorten aan levensmiddelen. De VN-vluchtelingenorganisatie in Gaza sloeg gisteren alarm.