Hamas stelt zijn nieuwe regering voor

De fundamentalistische Hamas heeft gisteravond zijn Palestijnse regering voorgesteld. Het kabinet van kandidaat-premier Haniyeh telt 24 ministers, onder wie vijf hoogleraren, een christen en een vrouw.

Hamas presenteerde zijn regeringsploeg met uitsluitend leden van Hamas en met aan de beweging verbonden technocraten, nadat het bij de verkiezingen verslagen Fatah en kleinere, linkse groepen uitnodigingen hadden afgeslagen tot coalitievorming. Breekpunten voor Fatah waren de weigering van Hamas - dat Israël niet wil erkennen - om eerder gesloten akkoorden met dat land te erkennen, om te onderhandelen over een tweestatenoplossing en om de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO te erkennen als enige internationale vertegenwoordiger van alle Palestijnen, ook van de bijna vier miljoen vluchtelingen.

'Dit is duidelijk een regering die haar ware bedoelingen niet wil verbergen', reageerde de Israëlische minister van Defensie Mofaz. 'Als president Abbas niet in actie komt en het parlement om goedkeuring vraagt, maakt hij van de Palestijnse Autoriteit een terroristische organisatie', zei hij.

Hamas heeft een in de VS opgeleide econoom, Omar Abdel Razek, gekandideerd als minister van Financiën. Hij werd vier dagen geleden vrijgelaten uit een Israëlische gevangenis. Minister van Buitenlandse Zaken wordt dr. Mahmoud Al-Zahar. Deze chirurg, een hardliner, is leider/oprichter van Hamas in de Palestijnse gebieden. Sayed Siam wordt als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor orde en gezag. Drie van de vijf politie- en veiligheidsdiensten behoren tot zijn verantwoordelijkheid. Haniyeh heeft voor de post Vrouwenzaken Miriam Saleh uit een vluchtelingenkamp in de Gazastrook aangesteld.

Israël verbiedt alle contacten met de Palestijnse Autoriteit, de overboeking van fondsen zijn bevroren en de Palestijnse gebieden zijn afgesloten. Volgens internationale organisaties dreigt in de Gazastrook een humanitaire crisis als de grensovergangen nog langer dicht blijven. Spoedberaad bij de Amerikaanse ambassadeur thuis leverde de tijdelijke opening op van een grensovergang in de driehoek Israël-Egypte-Gaza. Hulpgoederen kunnen daardoor via Egyptisch grondgebied naar de Gazastrook worden vervoerd.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie bespreken vandaag in Brussel de Europese opstelling jegens de nieuwe regering van Hamas.