Griekse superjudoka, Georgische stijl

De jonge Griekse judoka Ilias Iliadis won met overmacht de Dutch Open. Tegenstanders zijn vol lof over de kracht van het Griekse wonderkind. 'Vooral van dichtbij is hij levensgevaarlijk.'

Een Griekse 'wonderboy' en een 'supertalent'.

Zo omschrijft Mark Huizinga één van zijn rivalen in de klasse tot 90 kilogram, Ilias Iliadis. Met zijn overtuigende zege bij de Dutch Open bevestigde de tot Griek genaturaliseerde Georgiër afgelopen weekeinde zijn status als wonderkind.

Iliadis is pas negentien jaar oud, maar heeft al indrukwekkende prestaties geleverd in de internationale judoarena. Hoogtepunt in zijn prille carrière is zijn machtsgreep bij de Olympische Spelen van 2004. In Athene won de toen zeventienjarige Iliadis goud in de klasse tot 81 kilogram, nadat hij eerder dat jaar in Boekarest de Europese titel al had opgeëist.

Zijn overstap naar de zwaardere gewichtsklasse van Huizinga leverde voor Iliadis geen noemenswaardige problemen op, getuige zijn overwinning vorig jaar bij het prestigieuze wereldbekertoernooi van Parijs en het zilver bij de WK in Cairo. 'Er zijn meer kapers op de kust, maar Iliadis is op dit moment mijn grootste concurrent bij de Europese kampioenschappen in mei', verklaarde Huizinga, die gisteren als derde eindigde bij de Dutch Open.

Wat de potige Iliadis (1,78 meter) tot zo'n 'heel erg goede judoka' maakt? Als je hem zonder judojasje ziet, zie je al dat hij heel sterk is. Hij kan goed iemand naar zich toetrekken en plakt graag tegen zijn tegenstander aan om hem te tillen', vertelt Huizinga over de 'Georgische' judostijl van Iliadis. 'Dichtbij zijn tegenstander is hij levensgevaarlijk.'

Daarvan was Mark Huizinga al op de hoogte toen hij Ilias Iliadis twee weken geleden voor het eerst in zijn loopbaan tegenkwam, in de finale van de wereldbeker in Praag. 'Ik kende zijn stijl en probeerde hem steeds van me af te houden, zodat ik mijn aanvallende acties kon maken.'

Die strategie pakte goed uit, want Huizinga versloeg Iliadis en won in Praag zijn dertiende wereldbekerwedstrijd.

Aan een revanche - volgens vader en coach Nikos Iliadis had de Griekse judoka in Rotterdam graag Huizinga getroffen in de finale - kwam Iliadis gisteren niet toe. Huizinga werd vroegtijdig uitgeschakeld en moest verder in het herkansingstoernooi. In tegenstelling tot Iliadis die op soevereine wijze doorstoomde naar de finale, waarin de Duitser Ger Bachmann vergeefs vat probeerde te krijgen op de Griekse krachtpatser.

De verliezend finalist kon zich troosten met de gedachte dat hij zich nog 4,5 minuut staande had gehouden voor de beslissende beenworp van Iliadis. De Chinees Yanzhu He hield het in de halve finale nog geen minuut vol, voordat Iliadis hem met een tillende beweging vloerde. Een ronde eerder was een soortgelijke techniek de Nederlander Basjan Berkhout fataal geworden tegen Iliadis.

Berkhout kon leven met de uitschakeling door de latere toernooiwinnaar. 'Ik wist van tevoren dat het moeilijk zou worden. Hij 'rijgt' met zijn armen en probeert je steeds te tillen en op je rug te krijgen.' Het geheim van de Griek? Berkhout: 'Wat hij rechts kan, kan hij ook links. Zo kan hij switchen met zijn acties en pakkingen. Ik schaar hem onder de fenomenen. Er zijn weinig judoka's die goed zijn bij de junioren en het gelijk goed doen bij de senioren.'

Geconfronteerd met de loftuitingen en de vragen over het uitzonderlijke talent van Iliadis verscheen op het gezicht van zijn trotse vader Nikos een bescheiden glimlach. Via een tolk liet de geboren Georgiër weten dat zijn zoon nog niet aan zijn top zit. 'Hij kan nog beter worden. Ik ben tevreden over dit toernooi, want hij heeft niet goed kunnen trainen.'

Moeilijk te coachen is Iliadis niet, zegt zijn vader desgevraagd. 'Zijn kracht is zijn liefde voor het judo. Hij heeft altijd zin om te trainen. Ik kan hem nog veel meegeven. We werken toe naar de WK (2007, red.) en de volgende Spelen. Dat zijn voor ons belangrijke toernooien.' Met het oog op een goede voorbereiding stemt het vader Nikos tevreden dat Iliadis na het behalen van olympisch goud en alle aandacht in Griekenland geen sterallures vertoont.

De status van sportheld en boegbeeld van het Griekse judo is Iliadis niet naar het hoofd gestegen. Vader Nikos: 'We waren heel blij met de gouden medaille en werden soms vijftig keer per dag gebeld. Mijn zoon is heel bekend in Griekenland maar hij is een normale jongen gebleven. Hij verdeelt zijn tijd tussen het judo en zijn vrouw en kind. Hij voelt zich niet verheven boven anderen en moet gewoon hard blijven werken.'

    • Pieter de Vries