'Geweld onder studenten door kleine groep'

In Parijs werden zaterdag 167 demonstranten gearresteerd. Autoriteiten waarschuwen de leiders van het studentenprotest voor extremisten met een eigen agenda.

Zwarte rookwolken en gejuich stijgen op als zaterdagavond om half zeven in Parijs de eerste auto in de fik gaat op het Place de la Nation. Duizenden demonstranten staan te kijken in de plantsoentjes aan de rand van het plein. Net als de 22-jarige Momo - zijn echte naam wil hij niet zeggen. 'Hé ho, waar ben je?', schreeuwt hij een paar keer in zijn mobiele telefoon tegen een vriend. Die blijkt recht tegenover de oproerpolitie te staan, aan de rand van het plein.

Dan trekt Momo drie flesjes bier uit zijn tas. 'Ga je aan de drank?', vraagt een 55-jarige vakbondsveteraan, die net uitgedemonstreerd is, vriendelijk. 'Nee, ik ga ze gooien', snuift Momo. Capuchon op, en weg is hij. Richting oproerpolitie.

Zaterdag trokken volgens de politie 80.000 demonstranten door Parijs. Na de gevechten die daarop volgden verrichtte de politie 167 arrestaties. Zeventig mensen zaten vanmorgen nog vast.

Wie zijn deze relschoppers?

Momo komt uit de banlieue. Hij heeft de demonstratie met een paar vrienden opgewacht op het Place de la Nation - door hem aangeduid als 'een rotonde'. Over het CPE zegt hij geen woord, hij is gekomen voor de botsing met de CRS, de oproerpolitie. Maar Momo behoort ook weer niet tot de bataljons jongens die - soms met witte helmen op - de confrontatie met de oproerpolitie leiden. Voordat hij deelnemer wordt, is hij toeschouwer, die de gevechten vastlegt op zijn mobiele telefoon.

Minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, vindt niet dat het studentenverzet sinds het begin van de protesten in februari een gewelddadige wending heeft genomen. Het geweld komt van kleine groepen die actief zijn in de marge van de demonstraties, zei hij vorige week. Hij waarschuwde de studentenbonden met name voor de aanwezigheid van extreem-linkse en extreem-rechtse groeperingen met een eigen agenda: wanorde zaaien.

Vorige week raakten extreem-links en extreem-rechts onderling slaags in het centrum van Parijs. Het plein voor de Sorbonne is het toneel van gewelddadigheden sinds de universiteit een week geleden gesloten is na een driedaagse bezetting die gepaard ging met vernielingen.

Maar verre van grimmig is de stemming onder de honderden studenten die zaterdag demonstreren achter het spandoek 'La Sorbonne en Lutte'. Onderweg proberen zij nu eens een massadansje, dan weer gaan ze zitten voor een berichtje aan de premier: 'Villepin je kan het schudden/ Want de jeugd zit in de weg!' Strijdlustig scanderen ze: 'De Sorbonne/ Is van ons/ We zullen strijden om haar terug te krijgen.'

Na de demonstratie eten ze een appel, spreken af voor de actievergadering van morgen, en gaan naar huis. Als de politie Nation een paar uur later schoongeveegd heeft, laaien voor de Sorbonne nieuwe schermutselingen op.

    • René Moerland