Fisichella toont macht in Maleisië

Met een indrukwekkend optreden hebben de Renault-coureurs Giancarlo Fisichella en Fernando Alonso de Grote Prijs van Maleisië gisteren naar hun hand gezet. Op het circuit bij Kuala Lumpur won de Italiaan de derde Formule 1-race in zijn carrière. De Spanjaard vergrootte dankzij een tweede plaats zijn voorsprong in de strijd om de wereldtitel.

Fisichella was vanaf pole-position vertrokken, en 56 ronden lang hield hij greep op de race, die minder spannend en spectaculair was dan de openingsrace in Bahrein. Daar won Alonso, en viel zijn teamgenoot Fisichella als gevolg van motorproblemen uit.

De Renaults zijn nog te snel voor de concurrentie, stelde na afloop ook de nummer drie vast. De Engelsman Jenson Button met zijn Honda was de beste van de rest, gevolgd door de Colombiaan Juan Pablo Montoya in zijn Mercedes-McLaren. Diens Finse teamgenoot Raikkonen was de eerste uitvaller, al in de eerste ronde. Nadat hij was geraakt door de wagen van de Oostenrijker Christian Klien schoof de vice-wereldkampioen van vorig jaar van de baan.

Waar Fisichella zaterdag in de training foutloos reed, ging het bij Alonso op twee fronten mis. De regerend wereldkampioen die voor volgend jaar al een contract op zak heeft bij McLaren, kon door problemen met de elektronica van de auto en een per ongeluk te zware lading brandstof geen snelle tijd neerzetten. Hij kwam daardoor op de zevende plek in de startrij. Maar die tegenvaller had hij al na één bocht goedgemaakt. Achter Fisichella en Button reed hij daar dankzij fraaie inhaalmanoeuvres al in derde positie.

Michael Schumacher viel in Maleisië een beetje tegen, na een flitsende seizoensstart in Bahrein. Daar startte hij op pole-position en eindigde hij in zijn Ferrari als tweede, achter Alonso en voor Raikkonen. Gisteren startte hij vanaf de veertiende plek op de 'grid'. Hij reed in de training weliswaar de vierde tijd, maar omdat zijn wagen voor de training van een nieuwe motor werd voorzien, werd hij de reglementaire tien plaatsen teruggezet in de startrij, naar de veertiende plaats. De Duitser knokte zich in de race nog naar de zesde plaats, vlak achter zijn Braziliaanse teamgenoot Felipe Massa, die als Ferrari-coureur zijn eerste WK-punten verzamelde. In Bahrein was hij nog uitgevallen.

Het omgekeerde was het geval bij de Duitser Nico Rosberg, uit het team van de Britse eigenaar Frank Williams. In Bahrein was hij de meest opvallende nieuwkomer; in de race zette hij daar de snelste ronde neer, en eindigde als zevende, goed voor twee WK-punten. En in de training hoefde hij alleen maar Fisichella en Button voor zich te dulden. Maar gisteren was zijn vreugde van korte duur. Na zes mocht hij zich de tweede uitvaller noemen, als gevolg van een opgeblazen motor.

In totaal waren er acht uitvallers. Onder de veertien coureurs die de finish haalden waren de Nederlander Christijan Albers, op de twaalfde plaats, vlak voor zijn teamgenoot bij Midland, de Portugees Tiago Monteiro.