‘Elke drie maanden word ik chemisch gecastreerd’

Wie: borstkanker-patiënte Judith (32).

Waarom: in Nice is morgen de Europese borstkanker- conferentie.

Onder de douche voelde Judith (32) anderhalf jaar geleden een knobbeltje hoog in een van haar borsten. Jakkie, net verhuisd, ze had helemaal geen tijd om naar de huisarts te gaan. Maar waarom zou ze zich ongerust maken? Borstkanker, dat was toch iets voor vrouwen van boven de vijftig?

Pas toen het knobbeltje er een maand later nog zat, ging ze naar het spreekuur. De dokter verwees haar door voor röntgenfoto’s. Geen zorgen, de uitslag komt wel na uw vakantie, kreeg ze in het ziekenhuis te horen. Terug van vakantie kwam de diagnose: een agressieve vorm van kanker. Bij een borstsparende operatie werden onmiddellijk een tumor en een aantal okselklieren weggehaald. Daarna volgden bestralingen en chemo- en hormoonkuren.

Na anderhalf jaar schudt haar wereld nog steeds op haar grondvesten. Ze voelt zich tachtig, zegt Judith. ‘Elke drie maanden word ik chemisch gecastreerd. Met een spuit in mijn buik worden mijn eierstokken platgespoten. Je komt vervroegd in de overgang. Badend in het zweet kan ik ‘s nachts wakker worden. Mijn spieren en gewrichten zijn stram en ik heb last van stemmingswisselingen.’

Ze vertrouwt haar lichaam niet meer. Bij elk pijntje vreest ze het ergste. Komt haar kinderwens niet in het gedrang? Gelukkig staat haar vriend altijd voor haar klaar. En het helpt erg dat ze terecht kan bij De Amazones, een stichting waarbij vijfhonderd jonge vrouwen met borstkanker zijn aangesloten. Contact met lotgenoten op het online forum van de stichting doet haar goed.

Vrouwen zouden al vanaf hun twintigste maandelijks hun borsten moeten controleren. ‘Je bent nooit te jong om borstkanker te krijgen’, zegt ze. Een boodschap die volgens haar ook aan menig arts besteed is. ‘Jonge vrouwen met borstkanker moeten regelmatig één tot twee jaar wachten op een juiste diagnose. Ook veel huisartsen denken dat borstkanker een ziekte is van oudere vrouwen. Een gevaarlijk misverstand. Bij De Amazones merken we helaas regelmatig wat er kan gebeuren als een diagnose te laat wordt gesteld.’

Naschrift (23 oktober 2017): De achternaam van Judith is uit dit artikel geschrapt. Haar volledige naam is bekend bij de redactie.

    • Arjen Ribbens