Een forse obsessie voor science-fiction

De ene helft van het Rotterdamse duo Duplex was ooit in de weer met Ferry Corsten, maar van diens trance-aanpak is op Late Night Driving weinig te bekennen. Duplex grijpt gretig terug op de techno zoals die zich zo'n twintig jaar geleden ontvouwde in Detroit. Tot en met de titel: in Late Night Driving klinkt tenslotte NightDrive (Thru Babylon) door, de klassieker van technopionier Juan Atkins. Zoals deze albumtitel al minder gevaarlijk klinkt, zo is ook de futuristische angel van toen verdwenen.

Deze muziek, vol stuwende beats, analoge synthesizervegen en een forse science-fiction-obsessie, klinkt anno 2006 vooral nostalgisch. Dat geldt maar ietsje minder voor de twee nummers die de quasi-monotone Duitse Basic Channel-sound van halverwege de jaren negentig als blauwdruk benutten. Toch blijft deze cd zijn weg naar de speler (en die van de auto) vinden. Want heimwee naar het futurisme van weleer leidt in de combi met een fikse rijkdom aan ideeën, sferen en melodieën tot zeer prettige luisterervaringen.

Jacob Haagsma

CD DANCE

Duplex: Late Night Driving

Clone, distr. Lowlands ****

    • Jacob Haagsma