Dringen voor rol in jeugdfilm 'Afblijven!'

Josine slaat haar hand voor de mond. Dertien? Heeft ze net gezegd dat ze dertien was? Ze is veertien! Kan het nog over?

Meisje doet auditie voor de rol van de 15-jarige Melissa in 'Afblijven!' Deelneemster tijdens de acteer-en zangauditie voor 'Afblijven', de nieuwe film van Maria Pieters naar het boek van Carry Slee Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060318 Boyer, Maurice

Veertienjarige Josine uit Voorburg was een van de achthonderd tieners die zaterdag hypernerveus auditie kwamen doen voor de jeugdfilm Afblijven!. Op de trappen en de gangen van Theater De Liefde in Amsterdam stonden ze elkaar de hele dag te verdringen om in een van de tien ruimten te komen voorspelen.

In een ijskoude bovenzaal zat regisseur Maria Peters, bekend van onder meer Kruimeltje en twee Pietje Bells, met een cameraman klaar om de jongens en meisjes vast te leggen. Met nummers op hun kleren moesten de aspirant-acteurs twee aan twee een scène uit het scenario spelen en, als ze wilden, een stukje zingen uit Nine Million Bicycles van Katie Melua.

Afblijven!, van succesauteur Carry Slee, is de eerste in een serie van zeven realistische jeugdromans (12+), die verfilmd worden door Shooting Star Filmcompany. Scenario en regie zijn in handen van Peters. Afblijven! gaat over de 15-jarige, door onzekerheid gekwelde Melissa die aan de drugs raakt.

In de zaal bij Maria Peters komen voortdurend nieuwe Melissa's langs. Allemaal lijken ze even nerveus als Josine, die al voor de echte scène begint de draad kwijt is. Het enige moment dat de meisjes zich echt op hun gemak lijken te voelen, is tijdens een ruziescène. Dan snibben ze er lustig tegen elkaar op los.