De Lichtblauwe Revolutie

belarus1.jpgSinds het goede voorbeeld van de president is het protest tegen de verkiezingen in Wit-Rusland door de staatsmedia de ‘lichtblauwe revolutie’ gedoopt: lichtblauw is slang voor homoseksueel. Vandaag waren er voor het eerst beelden op tv van de ‘slechte verliezers’ en ‘door het westen gesponsorde’ betogers op het Oktoberplein. Wie in beeld kwam, had óf een fles bier aan zijn lippen of een lichtgroen geverfde hanenkam op zijn hoofd.


De president ratelde er vanmiddag urenlang op los in een zaal voor een kwart gevuld met journalisten en voor driekwart met klapvee. Zo geestig als vrijdag, toen hij dreigde de oppositie ‘de koppen af te rukken als eendekuikens’, werd het niet, maar de president (51) gaf een nieuwe indicatie dat hij president voor het leven wil zijn. ‘Ik merk op dat u terecht naar de plannen voor mijn volgende termijn vraagt, en niet voor mijn laatste termijn’, grapte hij op een gegeven moment. ‘Wees eerlijk’, vroeg iemand van Interfax. ‘Gooit u de oppositieleiders deze week al in de gevangenis?’ Loekasjenko: ‘Als ze schuldig zijn, gaan ze.’
Houdt de oppositie momentum? Minsk is somber vandaag. ‘Loeka wacht tot de pers weg is, en slaat dan onze schedels in’, zuchtte een politica tegen me. Zoals ze onlangs deden in Bakoe. Ze hoopte op de spontaniteit van het volk. Straks weten we meer. De stemming: het is niet genoeg, over tot de orde van de dag.
De OVSE veroordeelt de verkiezingen vandaag als ‘severely flawed’, wat in diplotaal gelijk staat aan ‘volstrekt ondemocratisch’. De waarnemers van Rusland namen een ‘open en eerlijke’ verkiezing waar. Alles is relatief.

    • Coen van Zwol