Davis wint na blunder Hedrick

In kansrijke positie op de wereldtitel werd Chad Hedrick gediskwalificeerd. Daarmee was voor Shani Davis de weg naar zijn tweede wereldtitel allroundschaatsen vrij.

Na de opmerkelijke diskwalificatie van zijn landgenoot Chad Hedrick was de spanning verdwenen in de 'finale' van de WK allround. De Amerikaan Shani Davis hoefde vannacht in de slotrit van het toernooi in Calgary alleen nog maar overeind te blijven op de 10.000 meter om zijn wereldtitel te prolongeren. Zo eindigde het laatste schaatstoernooi van het olympische seizoen in een anti-climax.

Hedrick (28) was in de voorlaatste rit op de tien kilometer de enige die Davis (23) nog van de titel kon afhouden, maar omdat hij vergat op tijd van baan te wisselen, werd hij door de Nederlandse scheidsrechter Folkert Brouwer gediskwalificeerd. Hij nam de binnenbocht waar hij de buitenbocht had moeten rijden. Toen hij zich zijn fout realiseerde, sprong hij over de blokjes naar de buitenbocht, maar toen was het al te laat.

Hedrick werd uit de uitslag geschrapt, waardoor Davis vervolgens moeiteloos naar de wereldtitel schaatste. De Italiaan Enrico Fabris schoof op naar de tweede plek. Dankzij de misser van Hedrick kwam er toch nog een Nederlander op het podium; Sven Kramer won de bronzen medaille. Aanvankelijk dreigde er voor het eerst sinds 1983 geen Nederlandse schaatser bij de eerste drie te eindigen op een WK allround, noch bij de mannen, noch bij de vrouwen.

De 19-jarige Kramer had eerder op de dag al opzien gebaard door een wereldrecord te vestigen op de tien kilometer. De Fries noteerde een tijd van 12.51,60 en reed daarmee het oude record van Hedrick uit de boeken.

Na het behalen van de wereldtitel stelde Davis voor om van het allroundschaatsen een olympisch onderdeel te maken, een wens die in het verleden ook vanuit Nederland verschillende keren is geuit. 'Geen wedstrijd is moeilijker dan deze', zei de uit Chicago afkomstige Davis. 'Het past gewoon bij de Winterspelen.'

Tot verbazing van zijn toehoorders zei Davis het goud van Calgary mooier te vinden dan dat van Turijn op de 1.000 meter. 'Dit is de overtreffende trap van olympisch goud. Vier uiteenlopende disciplines beheersen en ze in twee dagen afwerken vraagt veel. In het schaatsen is dit de mooiste prijs die er te winnen valt.'

Davis werd in de Olympic Oval in Calgary voor de tweede keer wereldkampioen allround. Vorig jaar in Moskou behaalde hij zijn eerste titel. Het seizoen daarvoor was hij in het Vikingschip in Hamar tweede achter Hedrick. In Turijn won hij twee olympische medailles. Goud op de 1.000 meter, zilver op de 1.500.

Hedrick blunderde gisteren voor de derde keer in zijn schaatsloopbaan. Met het goud in het vizier raakte hij de weg kwijt. Wat volgde was diskwalificatie. 'Het was m'n eigen fout', zei hij in Calgary. 'Ik vind de tien kilometer slaapverwekkend. Het kost me moeite om geconcentreerd te blijven. De diskwalificatie was terecht. Ik heb nog tegen de jury geroepen: 'Als ik er toch uit moet, dan maar direct.' Het had geen zin de race uit te rijden. Maar beter dat het me hier overkomt dan op de Winterspelen. Die drie medailles van Turijn heb ik in elk geval. Life goes on', was zijn laconieke reactie. 'Vanavond word ik dronken. Dan zien we wel verder.'

Coach Bart Schouten was woedend. In het verleden gebruikte Schouten tijdens wedstrijden een A-viertje, waarop hij met getekende pijlen aangaf of Hedrick de binnenbocht of de buitenbocht moest nemen. Eind vorig seizoen stopte hij daarmee. 'Dat had ik misschien beter niet kunnen doen', zei Schouten. 'Ongelooflijk dat hem dit nu weer overkomt. Nee, ik ga niet met hem meedrinken. Ik ben boos op hem en eigenlijk ook op mezelf. Laten we allebei maar even onze eigen weg gaan. Hij zei dat hij zich verveelde tijdens de tien kilometer. Dat kan toch niet, op zo'n wedstrijd.'

Natuurlijk baalde Hedrick. 'Maar vergeet niet dat ik pas drie jaar schaats. Ik heb niet de routine van die jongens die al hun hele leven niets ander doen. Gelukkig is het me hier overkomen en niet op de Spelen. Ik ga nu zes maanden wat anders doen. M'n schaatsen wil ik voorlopig niet meer zien. Het volgend seizoen kom ik terug. Nog beter dan ik nu ben.'

Shani Davis kreeg de titel door de misser van Hedrick in de schoot geworpen. Zeer wel mogelijk had hij die anders ook binnengehaald. Zijn progressie op de langere afstanden was imponerend. 'Ik heb op de tien kilometer twintig seconden van m'n persoonlijk record gehaald. Nooit had ik voor mogelijk gehouden dat ik 13.05 zou rijden.'

Tot Hedricks black-out hadden de twee Amerikanen een fascinerend gevecht geleverd. Beiden slagen er steeds in hun zwakke punten te verbeteren. Davis reed een wereldrecord op de 1.500 meter, verbeterde tot vier keer zijn persoonlijk record en verdedigde op zijn thuisbaan met succes de titel. Dat alles maakte hem zeer happy, zo zei hij.

Over één ding was Davis niet blij. Hij gunde Hedrick, toch niet zijn grootste vriend, zijn afgang niet. 'Veel liever had ik hem op een normale manier verslagen. We zullen nooit weten of dat gelukt was. Maar Chad is een geweldige atleet, een zegen voor de schaatssport. Dit heeft hij niet verdiend. Ik ben er wel van overtuigd dat hij er overheen komt. Het zal hem sterker maken.'

Nader bekeken: pagina 15