Charlie Dée laat de zon schijnen

Met speels, vlinderachtig enthousiasme dwarrelt ze over het podium, de jonge Rotterdamse zangeres Charlie Dée.

Charlie Dée: luchtige charme Foto Lex van Rossen Concert: Charlie Dée. Gehoord: 17/3, Burgerweeshuis Deventer. Herhaling: 5/4, Lantaren/Venster Rotterdam, 6/4, Paard Den Haag, 9/4, Tivoli De Helling Utrecht, 14/4, Mezz Breda. Amsterdam, 18-3-2006. CHARLIE DEE FOTO LEX VAN ROSSEN T.A.V. MUZIEKREDAKTIE Rossen, Lex van

Op haar debuut-album Where Do Girls Come From had ze zich al even charmant laten kennen als een late volgelinge van Joni Mitchell, Carole King en Rickie Lee Jones, subtiele singer-songwriters uit een tijd dat Charlie zelf nog niet geboren was.

Maar typerend genoeg is Rosie de enige cover op haar repertoire, het lichtvoetige, reggae-achtige hitje uit 1979 van Joan Armatrading.

Zo is het bij Charlie ook. Ze wil best even simmen over de miezerige trekjes van haar eigen bestaan of de donkere wolken boven het spel der relaties. Maar haar stem klinkt toch altijd alsof van achter die wolken elk moment de zon kan doorbreken. Nog zo'n karakteristiek liedje is bijvoorbeeld het haast anekdotische Monday Morning, dat regelrecht lijkt weggelopen uit het kunstige oeuvre van Fay Lovsky.

Mocht het nu lijken alsof Charlie Dée niet zo veel van zichzelf heeft te melden, dan is dat niet zo. Met haar luchtige charme zet ze zulke invloeden moeiteloos naar haar hand, waarmee ze bovendien aanstekelijke liedjes schrijft. Op de plaat blijven sommige nummers wel eens steken in een wat geforceerde aanpak, maar op het podium, ondersteund door een beleefd en introspectief swingende band, komen ze al een stuk vanzelfsprekender over.

In die band is er een belangrijke bijrol voor Martijn van Agt, de gitarist die met zijn door talloze effectapparaten ingekleurde spel de liedjes heel aardig aankleedt.

Zo geeft Charlie Dée (wat rijmt op 'nee') haar eigen accenten aan een schijnbaar afgekloven genre. Haar frisse uitstraling helpt daar net zo hard aan mee als haar pittige stemgeluid, dat zich om de melodielijnen vouwt als een frisgewassen zakdoek om een vluchtig traantje.

Concert: Charlie Dée. Gehoord: 17/3, Burgerweeshuis Deventer. Herhaling: 5/4, Lantaren/Venster Rotterdam, 6/4, Paard Den Haag, 9/4, Tivoli De Helling Utrecht, 14/4, Mezz Breda.
    • Jacob Haagsma