Als het er echt om gaat haakt Feyenoord af

Feyenoord lijdt al een paar jaar aan een chronisch probleem. De Rotterdamse voetbalclub werpt zich in het eerste deel van het seizoen vaak met aanvallend en fris voetbal op als titelkandidaat, om vervolgens af te haken op het moment dat de prijzen worden verdeeld. Dat was in de competitie de voorbije jaren onder Bert van Marwijk en Ruud Gullit al zo en dat is dit seizoen onder leiding van Erwin Koeman niet anders.

Feyenoord leed gistermiddag in Alkmaar een teleurstellende en onnodige 1-0 nederlaag tegen naaste concurrent AZ. Vijf wedstrijden voor het einde van de reguliere competitie staat de club nu op de derde plaats, met een punt achterstand op de formatie van Louis van Gaal. In de laatste vier wedstrijden liet Feyenoord zeven punten liggen. Na gelijke spelen tegen FC Groningen en RKC Waalwijk leed de club in de Alkmaarderhout alweer de vierde nederlaag van dit seizoen.

De ploeg die een paar weken geleden de titelstrijd met PSV nog dacht aan te kunnen gaan, moet de komende weken nog alles geven om tweede te worden. Feyenoord wil hoe dan ook voorkomen dat het in de play-offs op Ajax stuit. Als Feyenoord de strijd om de plaats in de voorronde van de Champions League verliest, kan het seizoen 2005/2006 als verloren worden beschouwd.

Het UEFA-Cuptoernooi was na twee wedstrijden tegen Rapid Boekarest al voorbij. Het overgrote deel van het supporterslegioen heeft de ploeg in eigen stadion zelfs helemaal geen internationaal voetbal zien spelen omdat de thuiswedstrijd zonder publiek moest worden afgewerkt. In het nationale bekertoernooi werd Feyenoord in de achtste finales uitgeschakeld door Roda JC, waardoor de ploeg al vroeg alles op de competitie kon zetten.

Nationale topclubs als PSV, Ajax en AZ wisten dit seizoen in tegenstelling tot Feyenoord Europees te overwinteren. En woensdag staan de drie concurrenten van Feyenoord wel in de halve finales van de nationale beker. Koeman weigerde na het echec tegen AZ aan het doemscenario te denken. 'Ik heb voldoende aanknopingspunten gezien om de competitie goed af te sluiten en de play-offs goed in te gaan. We geven de strijd niet op, we willen en kunnen nog steeds als tweede eindigen', sprak hij hoopvol.

Koeman vond zijn elftal gistermiddag zelfs 'bij vlagen goed spelen'. En daarin had hij gelijk. Feyenoord was het grootste deel van de wedstrijd dominant, drukte de tegenstander naar achteren en wist maar liefst een achttal kansen af te dwingen. Maar de spitsen van Feyenoord scoorden niet één keer. De ploeg kreeg een lesje in effectiviteit van AZ, dat minder kansen kreeg, maar wel een doelpunt maakte.

Aan de enige treffer van de wedstrijd ging een enorme fout van doelman Maikel Aerts vooraf. De vervanger van de nog altijd geblesserde Patrick Lodewijks tastte in de 58ste minuut mis na een vrije trap van Denny Landzaat. De doelman van Feyenoord liet de bal knullig uit zijn handen vallen waarna Shota Arveladze de bal oppikte en zijn 21ste competitiedoelpunt maakte.

Net als vorige week tegen RKC Waalwijk wist Feyenoord een veldoverwicht niet om te zetten in een overwinning. Aan het begin van het seizoen werd het spitsenduo Dirk Kuyt-Salomon Kalou door velen de hemel in geprezen. Als het dit seizoen liep bij K2 dan was Feyenoord door bijna niemand te stoppen. PSV en AZ werden in De Kuip verslagen en Ajax ging zelfs twee keer ten onder tegen de aartsrivaal.

Feyenoord maakte dit seizoen met 71 treffers de meeste doelpunten van alle clubs in de eredivisie. Maar noch het resultaat in onderlinge ontmoetingen met de concurrentie noch het aantal treffers is aan het einde van de rit van belang. Na 34 speelronden telt slechts het aantal punten op de ranglijst.

Op de juiste momenten ontbreekt het Feyenoord aan killers instinct. Daarnaast beschikt de club over een te smalle selectie om een geheel seizoen klappen op te vangen. Zo zaten gisteren jonge onervaren spelers als Royston Drenthe, Sherif Ekramy, Mohammed Abubakari en Jeffrey Altheer op de bank. Invaller Pierre van Hooijdonk kreeg nog wel een enorme kans op de gelijkmaker, maar het ontbrak hem aan scherpte.

Feyenoord zag de wedstrijd - na een emotionele week waarin het dochtertje van middenvelder Alfred Schreuder stierf - als welkome afleiding. Voor het duel werd een indrukwekkende minuut stilte gehouden. Maar de Feyenoord-supporters lieten zich amper een uur later weer van hun slechtste kant zien door scheidsrechter Dick van Egmond uit te maken voor 'hoer van Alkmaar' en 'kankerjood'.

AZ 1 Feyenoord 0

Ruststand 0-0. 58. Arveladze 1-0. Scheidsrechter: Van Egmond.Toeschouwers: 8.747.

    • Koen Greven