Algemene staking dreigt in Frankrijk

In Frankrijk dreigt een algemene staking, nadat premier Dominique de Villepin een ultimatum van vakbonden en studentenbonden heeft verworpen om voor vanavond de omstreden arbeidswet in te trekken.

Leiders van het protest zeiden vanmorgen dat zij vanavond overleggen over het stilleggen van het hele openbare leven in Frankrijk, mogelijk komende donderdag.

De krachtmeting tussen de regering en de bonden en studenten groeit volgens steeds meer Fransen uit tot een 'sociale crisis', zo blijkt uit nieuwe opiniepeilingen. De bonden stelden hun ultimatum dit weekeinde na nieuwe massademonstraties op zaterdag, de grootste tot nu toe. Volgens de politie trokken in totaal 530.000 demonstranten in 166 steden de straat op. De vakbonden signaleerden anderhalf miljoen mensen.

De voorzitters van de 84 Franse universiteiten waarschuwden dit weekeinde voor het ontstaan een gevaarlijke situatie in het land. De spanningen tussen studenten lopen op, nu sommige universiteiten al weken gesloten zijn. De universiteitsvoorzitters hebben Villepin voorgesteld de invoering van het CPE op te schorten.

Omstreden onderdelen van het CPE zijn dat jongeren onder de 26 met dit arbeidscontract gedurende een proefperiode van twee jaar ontslagen kunnen worden, en bovendien zonder motief. Villepin wil met deze maatregel de jeugdwerkloosheid bestrijden.

Uit vrijwel alle politieke partijen, inclusief regeringspartij UMP, komt nu kritiek op de aanpak van Villepin, die het CPE heeft ingevoerd zonder overleg en zonder acht te slaan op de bezwaren van sociale partners. Centrumpoliticus François Bayrou (UDF) verwijt de regering 'sociale ongelukken' te riskeren en noemt de huidige spanningen 'gevaarlijk voor Frankrijk'. Aanhangers van Villepins interne rivaal, UMP-leider en minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy, wijten de intensiteit van het verzet aan de 'avontuurlijke aanpak' van Villepin.

President Chirac heeft herhaaldelijk zijn steun aan Villepin betuigd, maar ook opgeroepen tot dialoog. Villepin slaagt er niet in om in gesprek te komen met de bonden, omdat hij weigert eerst de wet in te trekken. In het scholierenblad Citato zei hij gisteren dat het CPE 'een kans verdient'. Voorzitter Jean- Claude Mailly van vakbond FO vergeleek dit weekeinde Villepin met 'een pyromaan' die van afstand werkloos naar het vuur blijft kijken dat hij zelf heeft aangestoken.