7 redenen om thuis te blijven

Scary Movie

Talpa, 20.30-22.00u.

In Scary Movie komen onder meer een spermafontein, een stijve penis en de siliconenvulling van een borst voor. De penis gaat het oor van een jongen in, de spermafontein slingert een meisje tegen een plafond en de siliconenvulling blijft aan een mes kleven dat een gemaskerde seriemoordenaar in de borst van een slachtoffer steekt. De film, geregisseerd door Keenen Ivory Wayans is een parodie op de Dead Teenager Movie, een subgenre van de horrorfilm. Een van de werktitels was Last Summer I Screamed Because Halloween Fell On Friday The 13th. Scary Movie gaat het meest over Scream, de hit van veteraan Wes Craven uit 1996. De film zit zo vol grappen dat het onmogelijk is om er niet om een paar te lachen. De leukste van de stomme zitten aan het begin, maar aan het eind lach je toch harder, omdat je zo murw gebeukt bent dat je wel een keer moet toegeven. Wayans haalt nooit het niveau van de broers Farrelly of van het trio Zucker-Abrahams-Zucker in hun beste dagen. Momenteel draait in de bioscopen Date Movie. Wat 'Scary Movie' is voor de Dead Teenager Movie, is Date Movie voor de romantische komedie. (BS)

Een beetje angstaanjagend

2 stand-up comedy

Kannibalen

Ned2., 21.40-22.20u.

Na het populaire stand-up programma De Lama's komt BNN met een tweede groep jonge comedians: De Kannibalen. Deze hongerige koppensnellers vreten het journaal en lichten onbegrijpelijke nieuwsitems op geheel eigen wijze toe. Door het verknippen van krantenberichten kan het in de Kannibalen gebeuren dat Bin Laden meedoet aan een bloemencorso. In dit improvisatieprogramma staat niets van tevoren vast.

3 reportage

De toekomst - Business babes

Ned.3, 19.50-20.25u.

Deze aflevering van de reportageserie De Toekomst gaat over meisjes die op steeds jongere leeftijd bezig zijn met carrièreplanning. Wie over vijftien jaar de top wil bereiken bereidt zich al op de middelbare school voor. Mirthe volgt tweetalig onderwijs en spreekt vloeiend Engels, omdat ze later in Oxford hoopt te studeren. Quirine zorgde voor Chinese les op haar school om straks zakelijk contact met dat land te kunnen onderhouden.

4 reality

America's next topmodel

RTL5, 21.30-22.30u.

Finale van de docusoap waarin jonge vrouwen worden gevolgd die model willen worden. De competitie tussen de gretige Keenyah, de verlegen Kahlen en de mysterieuze Naima wordt steeds heviger. In de eindstrijd moeten de modellen een commercial en een fotoshoot doen voor het cosmeticamerk Covergirl. De jury onder leiding van topmodel Tyra Banks bepaalt wie de winnaar wordt van een modellencontract.

5 Game

Shadow of the Colossus

Sony PS2, 67,95 euro

Shadow of the Colossus is meer dan de moeite waard om te spelen. De groene en beige kleuren die over het spel hangen, zorgen voor een out-of-this-world ervaring die maar weinig games kennen. Veel spellen kijken het kunstje bij de ander af. SotC niet. De game opent met een jonge krijger die zijn gestorven liefje naar een geheimzinnige tempel brengt. Daar vraagt hij aan de God zijn vriendinnetje te doen opstaan uit de dood. De God stemt in, maar niet zomaar. De speler moet eerst de gigantische wezens, de Colossi, verslaan. Als je instemt, krijg je een blinkend zwaard en ga je op pad. Rijdend op je zwarte paard, het avontuur tegemoet, je hart kloppend in je keel. De reusachtige monsters, die je op verschillende plekken moet verwonden, vormen de levels. Alle wezens vereisen een andere tactiek. Minpunt: het spel hapert af en toe. Maar dat valt in het niet bij de totale ervaring van dit spel. (JM)

6 ding

Voodoo-messenset

Via www.bestel.nl voor 89,90 euro

Als je een slechte dag hebt gehad, is er maar weinig zo helend als in de keuken flink aan de slag gaan met de messen. Snijden is fijn. Terwijl de courgette onder je handen in mooie reepjes verandert, kan jij je agressie kwijt. Ook lekker: kruiden fijnhakken met een groot koksmes. Het geluid alleen al. Je vergeet meteen de zorgen van de dag. Nu is er een extra dimensie aan de feestvreugde in de keuken: de voodoo-messenset. In plaats van naalden in een lappen pop prik je messen in een glanzend rood plastic mannetje. Het ontwerp van de Voodooman is van de Italiaanse designer Raffaele Iannellon en is alleen in het rood te verkrijgen. Je koopt het ding in combinatie met een set roestvrijstalen messen, die met de hulp van magneten op de juiste plek blijven hangen. Vooral het koksmes is vlijmscherp. Je steekt er het mannetje mee in zijn hoofd, buik en benen. Een beetje angstaanjagend is het wel. (JL)

7 podcast

Een grote bruine envelop

vpro.nl/eengrotebruineenvelop

Radiomaker Chris Bajema verspreidde de afgelopen maanden 250 grote bruine enveloppen in Nederland. In de envelop zat een brief, met het verzoek aan de vinder om de envelop terug te sturen met iets bijzonders erin. Een foto, een plek op een landkaart of een andere aanwijzing. Met de teruggestuurde enveloppen wil Bajema een radioprogramma maken. Op www.vpro.nl/eengrotebruineenvelop houdt hij hierover een weblog en podcast bij. In de eerste teruggezonden envelop zat een foto van een huis in Nijmegen en van een huis in het Britse Hull. Verder niets. Wat nu? Om te beginnen trok Bajema naar Nijmegen om via de lokale kroegen achter de bewoner van het eerste huis te komen. Over het tweede huis wist deze man alleen niets te vertellen... Lees en hoor de vorderingen in de zoektocht op Bajema's weblog. Op de radio is Een Grote Bruine Envelop voor het eerst weer te horen op 30 maart. (JL)

    • Bianca Stigter
    • Jan Meijroos