WK allround?

Diverse schaatsers hebben afgezegd voor de WK allround, dit weekeinde. Komt een WK aan het slot van een olympisch seizoen niet te laat, met als gevolg een gedevalueerd toernooi en minder aandacht?

Erben Wennemars, tweevoudig wereldkampioen sprint: 'Ik ben voor het eerder plannen van de WK allround en het afsluiten van het seizoen met de Winterspelen als hoogtepunt, om de aandacht van het publiek vast te houden. Het was een heel zwaar seizoen, met de Spelen. Ik ben schaatsmoe en dan ben ik zelf schaatser. De buitenwacht is ook schaatsmoe. Misschien moet je een olympisch jaar eerder beginnen, bijvoorbeeld in september, en het schaatsseizoen afsluiten in februari. Nu komen de voorjaarsklassiekers er weer aan, dus laten we lekker wielrennen en voetbal gaan kijken. Maar dit toernooi is geen mosterd na de maaltijd. Over tien jaar weet niemand meer dat deze WK zijn gereden na de Spelen en staat gewoon in de boeken dat Sven Kramer wereldkampioen is geworden.'

Gerard Kemkers, coach TVM-schaatsploeg: 'Dit is geen gedevalueerd toernooi. Bij de vrouwen mis je er twee (afzeggingen Anni Friesinger en Renate Groenewold, red.) van de topzes, maar er wordt hard gestreden dit weekeinde. Je krijgt bij de mannen en vrouwen een topdrie die niet misstaat. Het is belangrijk dat deze WK op een snelle baan (Calgary, red.) worden gehouden. Dat motiveert de schaatsers om snelle tijden te rijden; het gaat om meer dan de wereldtitel. Een WK na de Spelen op een baantje in Zweden zou een aanfluiting zijn. Ik ben tegen het plannen van de WK voor de Spelen. Dan beginnen schaatsers opgebrand aan de Spelen of ze laten de WK schieten. Ik ben tegen het overslaan van een WK allround in een olympisch jaar.'

Bart Veldkamp, beëindigde dit seizoen zijn schaatsloopbaan: 'Deze discussie is er ook bijna elk jaar rond de WK afstanden (afsluiting van seizoen, red.). De periode in maart voelt voor schaatsers altijd aan als de laatste loodjes. De Formule 1 rijdt weer rond; de krokussen schieten de grond uit. In een olympisch jaar is het een idee de WK allround voor de Olympische Spelen te houden. Al is het belang ervan dan ook minder dan in een normaal jaar. De kans dat er naar schaatsers gezocht moet worden die nog in staat zijn te rijden, zoals nu in Nederland, is dan veel kleiner. Het vraagt zoveel concentratie van een sporter om naar de Spelen toe te werken, dat je na dat hoogtepunt in een gat valt. De pijp is leeg. Aan een WK allround doen slechts 24 mannen en 24 vrouwen mee. De rest van de wereld is allang klaar. Voor de schaatsers is het leuker om met een wereldbekerfinale te eindigen waaraan alle schaatsers nog kunnen meedoen.'

Hein Vergeer, tweevoudig wereldkampioen allround: 'Moet je wel een WK allround houden in een olympisch jaar? Er is al zoveel schaatsen met de wereldbeker en de andere toernooien. Risico van zo laat in het seizoen is dat de aandacht van het publiek is weggeëbd en dat schaatsers door vermoeidheid of blessures niet meerijden. Aan de andere kant is het nu nog koud en keken na de Olympische Spelen ook verschrikkelijk veel mensen naar de wereldbekerfinale in Heerenveen. Voor kanshebbers als Kramer en Shani Davis zijn deze WK geen mosterd na de maaltijd. Die willen nog wat laten zien.'

Ab Krook, scheidend topsportcoördinator schaatsbond: 'Voor de wereldbekerfinale in Heerenveen werd ook gedacht dat de liefhebbers wel genoeg schaatsen hadden gezien. Toch was er veel belangstelling. Doordat de WK in Calgary zijn, willen de schaatsers scherpe tijden neerzetten. Geweldig dat het schaatsen volwassen is geworden, maar je moet uitkijken dat je door zoveel internationale wedstrijden een overvol programma krijgt, de nationale kalender in het gedrang komt en de WK allround als een nutteloos extraatje worden gezien. Misschien is het een idee de WK één keer in de twee jaar te houden en de wereldbeker meer 'body' te geven. De ISU (internationale schaatsunie, red.) zou de totale schaatskalender nog eens moeten bekijken.'

    • Pieter de Vries