Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer een reportage uit Amerika waar in een gezin enorme discussies worden gevoerd over een zoon die voor het Amerikaanse leger naar Irak wil. Ned.3, 22.05-22.35u.

Eerste aflevering van Groeten terug, het vervolg op Groeten uit de Rimboe, waarin Nederlandse en Belgisch gezinnen drie weken doorbrachten bij inheemse stammen in Namibië, Indonesië en Togo. Nu komen deze stammen naar de westerse wereld, een absolute cultuurshock. SBS6, 21.00-22.00u.

documentaire

Wildlife: Australië - Een woestijn vol leven. Tweede deel van een zesdelige natuurdocumentaire over het kurkdroge Australië. Toen de Europeanen zo'n 150 jaar geleden op zoek gingen naar nieuwe akkergrond, schreven ze de binnenlanden af, een woestenij waar niets kon gedijen. Maar het droge hart van Australië is een uniek landschap vol leven. Ned. 1, 17.35-18.27u.

World's deadliest sea disaster. Tussen januari en mei 1945 werden met Operatie Hannibal twee miljoen Duitse burgers gerepatrieerd uit de Baltische landen. Het liep uit op een tragedie: er zonken 250 schepen. National Geographic, 19.00-20.00u.

Sinking of the Wilhelm Gustloff. Drie Russische torpedo's maakten voortijdig een einde aan de missie van het Duitse lijnschip dat vluchtelingen had moeten behoeden voor het Russische leger. National Geographic, 20.00-21.00u.

Egypt: King Tut uncovered. Twee onderzoekers bestuderen de sporen van grafrovers, schurken en wetenschappers tijdens hun zoektocht naar de verloren schat van Toetanchamon. National Geographic, 21.00-22.00u.

Horizon: Winning gold in 2012. Wat is ervoor nodig om olympisch kampioen te worden? In sommige landen worden kinderen van jongs af aan klaargestoomd om medailles in de wacht te slepen. Ook in Engeland worden kinderen nu al getraind voor de Spelen van 2012 in Londen. BBC2, 22.15-23.05u.

informatief

NCRV Natuurlijk - Plattelanders. Negende aflevering van een twaalfdelige natuurserie over kansen en keuzes op het Nederlandse platteland. Deze keer over Oude Rijn. Uiteenlopende facetten van dit plattelandsgebied komen aan bod en gepassioneerde mensen die nauw bij verleden, heden en toekomst van dit gebied betrokken zijn worden gevolgd. Ned. 1, 17.05-17.35u.

Niet alleen op zondag. Over de Ichthuskerk in Emmen die probeert de noden van de samenleving te verlichten. Nolly Feenstra zette er een voedselbank op. Jo Berends van de Stichting Op Stee helpt een aantal Chinese moeders met kinderen die al tien jaar in Nederland wonen. Ze zijn uitgeprocedeerd en moeten terug naar China. Ned.1, 19.00-19.30u.

Blauw Bloed. Over een paar weken vertrekt koningin Beatrix naar Argentinië. Het royalty-programma blikt alvast vooruit op het protocol. Prinses Máxima werd deze week vriend van het Rijksmuseum, een campagne die is bedacht door prinses Marilène. En een gesprek met couturier Ronald Kolk, die zich kan beroepen op een koninklijke cliëntèle. Ned.1, 19.30-19.55u.

INFOTAINMENT

Retourtje Geluk. Nieuw achtdelig Endemol-programma in samenwerking met de NS over ontmoetingen, herenigingen en verrassingen in de trein. In de eerste aflevering is Miranda op zoek naar een jongen die ze begin dit jaar ontmoette op het station van Gouda. Lukt het presentatrice Nance Coolen deze anonieme liefde op te sporen? SBS6, 22.00-23.00u.

Wintertijd. In het kader van de Boekenweek gesprekken met auteurs Sanne de Bakker, Jessica Durlacher, Thé Lau en Ben Tiggelaar. Ned. 1, 23.25-00.10u.

kunst

Ontwerpprijs 2006. Jonge ontwerpers vechten om een bouwopdracht. In deze uitzending het Rotterdamse SmartLab. Vanuit hun kraakpand bedenken de jonge ontwerpers woningen voor beginners op de woningmarkt in Den Haag. Maar is het ontwerp goed genoeg om de Smart Start prijs te winnen? Ned. 1, 16.05-16.30u.

sport

Wielrennen. Rechtstreeks verslag van de wielerklassieker Milaan-Sanremo met commentaar van Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot. Ned. 2, 15.00-17.05u.

Schaatsen. Verslag van het WK Allround schaatsen (dames en heren) vanaf de Olympic Oval in Calgary. Voor Nederland doen bij de heren Sven Kramer, Mark Tuitert en Bob de Jong mee. Bij de dames zijn Tessa van Dijk, Ireen Wüst en Wieteke Cramer afgevaardigd. Vandaag staan de 500 meter voor dames en heren, de 3 km dames en de 5 km heren op het programma. Ned. 2, 19.50-21.10u.

Eredivisie live. Samenvattingen van wedstrijden uit de eredivisie van onder meer Heerenveen tegen RKC Waalwijk; PSV tegen NEC; ADO Den Haag tegen Roda JC en Heracles Almelo tegen Willem II. Talpa, 22.00-23.20u.