Televisie Voorkeur

Actualiteiten

Buitenhof. Gesprek met commandant van de strijdkrachten Dick Berlijn over de tachtig Nederlandse kwartiermakers die deze week naar Afghanistan zijn vertrokken om de omstreden missie naar Uruzgan voor te bereiden. Verder een gesprek met minister van Sybilla Dekker (VROM, VVD) over haar plannen de huurmarkt gedeeltelijk te liberaliseren. Ned.3, 12.09-13.03u.

Netwerk. Reportage over de kenniseconomie en hoe hoogbegaafdheid leerlingen en studenten het beste kunnen worden begeleid. Ned.1, 20.30-21.04u.

documentaire

ZDF.reportage. Reportage over de forse toename van het aantal gedwongen huizenverkopen. ZDF, 18.30-19.00u.

Natural world: Portillo goes wild in Spain. Oud-politicus Michael Portillo gaat op zoek naar de ruige kanten van Spanje. Hij trekt van de Pyreneeën naar de Straat van Gibraltar en komt onderweg lynxen, bruine beren en gieren tegen, en uiteindelijk orka's. BBC2, 19.10-20.00u.

Andere tijden: D66: regeren is halveren. Over het 40-jarige D66 dat telkens als de partij aan een kabinet deelneemt door de kiezer hard wordt afgestraft. Ditmaal lijkt het al net zo te gaan; in ieder geval is D66 onderweg al een vice-premier en een fractievoorzitter kwijtgeraakt. Heel hard ging het ook in 1982. Toen zat D66 in het kabinet met CDA en PvdA. Een terugblik met o.a. oud-ministers Jan Terlouw en Hans van Mierlo, de toenmalige fractieleden Jacob Kohnstamm en Aad Nuis, journalist Max van Weezel en de PvdA'ers Arie van der Hek en Wim Meijer. Ned.3, 20.45-21.20u.

Tegenlicht: Hoera, het klimaat verandert! Over de betekenis van de klimaatverandering voor de inwoners van een land dat grotendeels onder NAP ligt. Zullen de gevolgen van de klimaatontwikkelingen de huidige generatie raken en moeten de inwoners van Nederland vaart maken met onorthodoxe keuzes wat betreft hun huisvesting? Ned.3, 21.20-22.15u.

Planet earth: Fresh water. Hoe komt het water van de hoogste berg naar de zee? Opnames van grote rivieren, enorme watervallen, en een enorme vlucht sneeuwganzen. BBC1, 22.00-23.00u.

Panorama. Drie jaar na de invasie van Irak door Amerikaanse en Britse troepen rijst de vraag: wanneer worden die troepen teruggetrokken? De gewelddadigheden blijven toenemen en steeds meer Britse soldaten verliezen hun leven. BBC1, 23.15-24.00u.

praatprogramma

Woestijnruiters. Gesprekken met oud-deejay Willem van Kooten, inmiddels 65, die zijn twee radiostations Arrow Jazz FM en Arrow Classic Rock met tegenzin van de hand doet. Verder kardinaal Simonis die al meer dat 21 jaar zijn ambt vervult en ex-tbs'er Humprey Ludwig (schuilnaam), naar aanleiding van de commissie van de Tweede Kamer die deze week begon met een onderzoek dat moet leiden tot verbetering van de tbs-praktijk. Ned.3, 22.25-23.20u.

Kunst & Muziek

Vrije Geluiden. Optredens van saxofonist Yuri Honing met Wired paradise, de Roemeense fanfare Ciocarlia en rijzende ster Thomas Oliemans met liederen van Schubert. Ned.3, 11.00-12.00u.

De besprekers. Nausicaa Marbe, Maartje Somers en acteur Gijs Scholten van Aschat bespreken onder leiding van Jan Eilander het boekweekgeschenk van Arthur Japin De Grote Wereld, de expositie Flow met foto's van Ari Marcopoulos in Eindhoven en de film Three Burials , het regiedebuut van Tommy Lee Jones. Stevie Ann treedt op. Ned.3, 23.20-0.15u.

Sport

De Wedstrijden. Samenvattingen uit de eredivisie van onder meer FC Groningen tegen Ajax; Sparta tegen FC Utrecht; AZ tegen Feyenoord en RBC Roosendaal tegen FC Twente. Talpa, 19.00-20.35u.

Café de Sport. Gesprekken over het competitieverloop en bijzondere spelmomenten. Vanavond met aanvoerder van Feyenoord Dirk Kuyt. Talpa, 22.40-23.40u.