Televisie Film van de dag

The 39 Steps. Er is eens becijferd dat aan Alfred Hitchcock, de 'Master of Suspense', 1100 boeken en tijdschriftartikelen zijn gewijd. Daar valt ongetwijfeld een hoop van te leren. Maar waarom lezen, hoe grappig, spannend en razend knap gemaakt zijn werk is als je het gewoon zelf kunt zien? The 39 Steps is dan een buitengewoon goed startpunt, omdat het een soort compendium is van elementen die in veel van zijn latere films bijna obsessief terugkeren. Zoals de man die vals beschuldigd wordt van moord en zijn onschuld moet bewijzen, de blonde vrouw die tegen haar wil een poos met de man moet doorbrengen - in deze film wel heel letterlijk omdat ze aan elkaar vastgeketend zijn - en de befaamde MacGuffin, iets dat het verhaal in gang zet maar er eigenlijk nauwelijks toe doet. The 39 Steps is een van de hoogtepunten uit Hitchcock's Engelse periode.

(Alfred Hitchcock, 1935, GB), België 1, 13.35-15.00u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg