Snaarfetisjisten

Ze spelen in kraakpanden, in huiskamers en desnoods in het reguliere rockcircuit. Niet alle bands willen Bløf achterna met doortimmerde martketingplannen, cd's bij Albert Heijn in de schappen en platina platen die al bij voorbaat worden uitgereikt. Nu het begrip 'indie' (voor independent = onafhankelijk) aan betekenis verliest door het megasucces van indiebands als Franz Ferdinand en Arctic Monkeys, valt niet te tornen aan de onafhankelijke geest van rockbands uit de indiehoek waar het sympathieke label Transformed Dreams zich ophoudt. Gitaargroep Zoppo uit Amsterdam voert een eigen koers met muziek die verrassend toegankelijk is in al zijn eigenzinnigheid.

Zoppo: Don't Trust Scarred Survivors (Transformed Dreams)****

Hun vierde album Don't Trust Scarred Survivors volgt een rode draad door de rockhistorie die loopt van Joy Divison via Sonic Youth naar Pavement en die ook Hollandse voorbeelden als Mecano en The Ex tot het achterland rekent. Bijzonder aan Zoppo is dat ze ondanks lo fi-achtige megafoonzang en snerpende gitaren een emotionele zeggingskracht bereiken die sinds de hoogtijdagen van Radiohead als gitaarrockband niet meer gehoord werd. Hier geen achteloos drie-akkoordenwerk op waaiboomgitaren, maar zorgvuldig in elkaar gepaste partijen van twee snaarfetisjisten (zanger Cees van Appeldoorn en gitarist Arjan Tuin) die hun hele gitaarverzameling naar optredens en de Next To Jaap-studio van hun supergroovende bassist Corno Zwetsloot meeslepen, omdat ze voor elk nummer andere stemmingen en klankkleuren nodig hebben.

Don't Trust Scarred Survivors (vrij naar een tekstregel van de Amerikaanse geestverwant Polvo) is meer song-georiënteerd en minder postrock dan de ook al prachtige voorganger Les Aumonts. Het album kent een grote variatie in meeslepende songs vol dwingende ritmes en een onheilszwangere sfeer. Onder de oppervlakte pruttelt onnadrukkelijke elektronica en het zwoele orgeltje van nieuwe recruut Ineke Duivenvoorde, een schattig meiske met kittige staartjes dat je niet zo gauw in een tochtig kraakpand tussen een stel knoestige gitaarbeulen verwacht.

Ach wat, kraakpanden hebben de toekomst, met drank voor een euro en Zoppo op het podium.

JAN VOLLAARD

Zoppo: Don't Trust Scarred Survivors (Transformed Dreams)****

    • Jan Vollaard