Skeletten met pech

Betekent geldgebrek het einde van Eindhovens archeologisch onderzoek dat al de aandacht van de New York Times heeft getrokken? Gemeentelijk archeoloog Nico Arts wil er niet aan denken, maar het kan.

WFA36:OPGRAVINGEN MIDDELEEUWSE GRAVEN:EINDHOVEN;22APR2005- Op 22 april aanstaande om 16.00 uur wordt een officiële start gemaakt met de opgravingen binnen het archeologisch onderzoek naar middeleeuwse graven en menselijke resten onder het Catharinaplein in Eindhoven. De opgravingen leveren naar verwachting ook DNA-materiaal op dat door de Universiteit van Leiden gebruikt kan worden in wetenschappelijk onderzoek naar de bestrijding van Aids. Inmiddels is het opgravingsvlak geprepareerd: de bomen die op het plein stonden zijn gekapt en de bovenste boomwortels en puinlagen zijn verwijderd. Daardoor is de eerste archeologische laag blootgelegd. Foto: Eveline bezig met onderzoek aan een 17e eeuwse puber. WFA/pvdo/str. Peter van den Oetelaar WFA WFA

Al meer dan een jaar is Arts bezig met de opgraving van een middeleeuws grafveld naast de Catharinakerk. Inmiddels heeft hij al meer dan 1200 gave skeletten blootgelegd. Ze zijn in zó goede conditie dat ook DNA waarschijnlijk goed bewaard is gebleven. Arts hoopt met DNA-onderzoek, dat in Leiden uitgevoerd moet worden, meer te weten te komen over de herkomst van de eerste Eindhovenaren en hun verwantschappen. De internationale aandacht is te danken aan het feit dat het DNA-onderzoek misschien ook iets over HIV kan zeggen. Middeleeuwers die immuun tegen pest waren, blijken een genetische afwijking gehad te hebben. Mensen die nu resistent tegen HIV zijn, hebben mogelijk dezelfde afwijking.

Maar op de begroting van 2,5 miljoen euro ontbreekt nog 1,5 miljoen euro. Arts is indertijd toch vast aan het werk gegaan, omdat zijn wethouder zei dat het wel in orde zou komen. Een medewerker van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) adviseerde een beroep te doen op een geldpot voor excessieve opgravingskosten bij OCW. Dezelfde ROB heeft nu staatssecretaris Van der Laan negatief geadviseerd, omdat de pot alleen bedoeld zou zijn voor opgravingen van bedreigde vindplaatsen. Arts, die deze week ook nog te maken kreeg met de diefstal van een schedel, hoopt nu alternatieve middelen te vinden.

    • Theo Toebosch