Rookpluim met ongewone plooien

Geen atoomexplosie maar de uitbarsting van de vulkaan Reventador in Ecuador op 3 november 2002. Deze week komen onderzoekers van de University of Illinois met een mogelijke verklaring voor de eigenaardige en zeldzame plooivorming in de rookpluim (Geophysical Research Letters). Ze doen dat aan de hand van slechts drie foto's.

Bij de uitbarsting van de Volcán Reventador gleed een stroom van as en gassen (een pyroclastische uitstroming) langs de hellingen die veel minder heet was dan gewoonlijk het geval is. De uitstroming verhitte de omringende lucht die vervolgens tot stijging kwam en de as meevoerde. Maar de eerst gearriveerde aswolken waren alweer afgekoeld toen de latere aswolken nog steeds omhoog kwamen. De plooiingen zijn een uitdrukking van het conflict tussen dalende en stijgende gaswolken. Veel as keerde zo snel terug naar aarde dat opnieuw gevaarlijke asstromen ontstonden. (KK)