Rel om nazi-vergelijking minister Italië

Premier Balkenende heeft het gisteren 'een schande' genoemd dat een Italiaanse minister een vergelijking heeft gemaakt tussen de Nederlandse euthanasiewetgeving en 'de ideeën van Hitler'.

Balkenende zei dit na afloop van de wekelijkse ministerraad. Ook zal hij bij zijn volgende ontmoeting met de Italiaanse premier Berlusconi, bezwaar maken tegen de vergelijking.

Eerder op de dag had minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) de Italiaanse ambassadeur in Den Haag ontboden - een ritueel waarmee in de diplomatie grote ontstemming wordt uitgedrukt.

Naar verluidt heeft de ambassadeur verklaard dat de opmerkingen van minister Giovanardi (relaties met het parlement) niet als een officieel Italiaans regeringsstand punt moeten worden opgevat. Giovanardi, een Italiaanse christendemocraat, heeft inmiddels laten weten dat hij voor zijn opmerkingen geen excuses zal aanbieden.

Giovanardi had in een radio-uitzending letterlijk verklaard: 'De nazi-wetgeving en de ideeën van Hitler keren terug in Europa in de Nederlandse euthanasiewetgeving en het debat over hoe zieke kinderen moeten worden gedood.'

De Italiaanse minister noemde met name het doden van kinderen met het syndroom van Down. 'Als we dat toelaten kunnen we dit principe net zo goed op ouderen toepassen.'

Balkenende noemde deze uitlatingen gisteren 'een schande. Dit is onacceptabel. Dit geeft absoluut geen pas. Zo gaan we niet met elkaar om in Europa'.

Ook minister Bot verklaarde dat de opmerkingen 'geen pas gaven'. 'Uit dergelijke uitlatingen blijkt dat de minister zich volstrekt niet heeft verdiept in de Nederlandse wetgeving', aldus Bot.