Prijsslag drukt omzet bij melkreus Campina

Zuivelcoöperatie Campina heeft vorig jaar veel last gehad van prijzenoorlogen in Nederland en Duitsland. De omzet van zijn consumentenproducten in Nederland, onder meer Mona, daalde van 702 miljoen tot 686 miljoen euro.

Ook in Duitsland kromp de omzet. 'Duitsland blijft een moeilijke markt', constateerde bestuursvoorzitter J. Sanders gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers. Het concern had in Duitsland veel concurrentie van kleine prijsvechters.

Ondanks die moeilijke markten kon de omzet met 10 miljoen euro stijgen tot 3,57 miljard euro. Dat kwam vooral door sterke groei in Groot-Brittannië, Rusland en Griekenland.

De inkomsten uit kaas en boter stegen met 25 miljoen euro tot 985 miljoen euro. Hieronder valt ook de op zuivel gebaseerde vleesvervanger Valess, die Campina vorig jaar introduceerde. Het bedrijf is benaderd door een fastfood-keten om met deze vleesvervanger een vegetarische kipnugget te maken. Dit in verband met een mogelijk tekort aan kippenvlees bij een uitbraak van vogelgriep.

Campina deed het goed bij het onderdeel dat industriële ingrediënten produceert, vooral lactose voor de farmaceutische industrie. De omzet van die divisie nam toe van 476 miljoen tot 518 miljoen euro. Een groot deel van de 150 miljoen euro die Campina vorig jaar investeerde, kwam terecht bij dit bedrijfsonderdeel.

De coöperatie hanteert geen winstbegrip. Zou het dit wel doen, dan steeg de winst vorig jaar met 50 procent tot circa 71 miljoen euro, zei Sanders. Het concern had te maken met sterk gestegen kosten voor grondstoffen en energie.

Dit jaar verdwijnen 200 arbeidsplaatsen bij de coöperatie. Sanders sluit gedwongen ontslagen niet uit. Campina bundelde vorig jaar een aantal activiteiten en centraliseerde zijn ondersteunende diensten, zoals personeelszaken en automatisering. Vorig jaar daalde het personeelsbestand, ondanks een paar overnames, al van 7099 tot 6811 werknemers.

De Europese Unie bouwt in hoog tempo de melksubsidies af. De coöperatie probeert de gevolgen hiervan voor zijn leden, de boeren, te compenseren door de winstgevendheid te laten stijgen. Campina keurt de afbouw van melksubsidies door Brussel niet af. 'Zolang er maar nieuwe exportkansen worden geboden', benadrukte topman Sanders.