Pret op de Stalinlinie

stalintiumb.jpgEen dooie dag, dus gingen we eens kijken op de Stalinlinie. Veel had deze linie niet om het lijf, de Duitsers wandelden er in 1941 fluitend overheen, maar de Wit-Russische dictator Loekasjenko opende er vorig jaar niettemin een Stalinmuseum. Zie de presidentiële website:

The works in the fortified area were not completed, but during the first days of the war it posed a serious obstacle in the way of the Hitlerite troops. Despite the lack of armaments and personnel, the Minsk fortified area put up fierce resistance to the enemy.

Duh, echt niet. Maar de symboliek ligt voor de hand: zoals de Sovjets hier een (imaginaire) last stand maakten tegen de nazi’s, zo verdedigt Loekasjenko het Slavisch moederland tegen de duistere krachten van het Euro-Amerikaanse globofasicisme. Toch zijn westerse toeristen welkom.
Tot onze vreugde bleek hier onder het motto ‘voor een gezond Wit-Rusland’ een volksfeest met militaire ondertonen af te spelen. Men rende schaars gekleed door de sneeuw. Men voetbalde. (Klik op foto)

    • Coen van Zwol