Nostalgie (en een hotelappartement) te koop

Afgelopen week werd de inboedel van een van ‘s werelds bekendste hotels geveild. The Plaza, aan de voet van Central Park, wordt verbouwd en alles moest weg. Lees het stuk dat zaterdag in de papieren krant stond. Het is een prachtverhaal: The Plaza is een symbool voor het ‘klassieke’ New York, een luxueus hotel in

plaza.jpgAfgelopen week werd de inboedel van een van ‘s werelds bekendste hotels geveild. The Plaza, aan de voet van Central Park, wordt verbouwd en alles moest weg.

Lees het stuk dat zaterdag in de papieren krant stond.

Het is een prachtverhaal: The Plaza is een symbool voor het ‘klassieke’ New York, een luxueus hotel in een woud van wolkenkrabbers. Tegelijkertijd moet er ook geld verdiend worden. De huidige eigenaar (een Israeliër die het van een investeerder uit Saoedi-Arabië kocht, jazeker wel) stopt er ruim 300 miljoen euro in.

Hoe maximaliseer je de inkomsten van een hotel? Door de gasten de toegang te ontzeggen en de kamers als appartementen te verkopen. Maar de vakbonden en burgemeester Bloomberg wilden het niet hebben. Banen en een icoon van de stad zouden verloren gaan.

Een compromis werd bereikt: de helft bleef hotel, de andere helft wordt verkocht. De appartementen kosten tussen 3 en 35 miljoen dollar. Een koopje, natuurlijk. Want het hotelpersoneel vult ook regelmatig de ijskast bij, haalt de kinderen van school en organiseert etentjes - met uitzicht op het park.

plaza2.jpgEen makelaar probeerde me ervan te overtuigen dat de appartementen zonder uitzicht op het park ook heel bijzonder zijn, dat er zelfs mensen waren die expliciet vroegen om uitzicht op de straatkant. Geloofwaardig was het niet, maar ja, zij moest haar appartementen kwijt.

Daarna nog even een kleine rondleiding. Liever geen foto’s maken, was het verzoek. „Dit is niet het beeld zoals wij het de mensen willen laten zien.” In een lege balzaal stond een palmboom zonder bladeren, klaar voor vernietiging. Vergane glorie. De eer van een veiling was aan hem voorbij gegaan.

    • Freek Staps